Ilegalni prelazak

Makedonija počela vraćati izbjeglice u Grčku

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 15:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonija je vratila u Grčku oko 600 migranata, koji su u jučer ilegalno prešli granicu, javlja agencija Reuters.

Većina tih migranata prevezena je u Grčku kamionima tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći, prenosi britanska agencija izjavu dužnosnika makedonske policije.

Zamjenik grčkog ministra obrane Dimitris Vicas nije mogao ni potvrditi, niti demantirati jesu li migranti, koji su ilegalno prešli u Makedoniju, vraćeni u Grčku.

''Ono što znam je da će se svaka procedura odvijati uobičajenim diplomatskim sredstvima'', izjavio je Vicas za grčku televiziju.

''Ne znam ništa više o tome da bih mogao potvrditi ili demantirati'', rekao je on.

Glasnogovornik grčke agencije za koordinaciju migracija, Jorgos Kiricis, izjavio je da, ukoliko vlasti u Skoplju budu zatražile da ih Grčka primi nazad, "taj zahtjev će biti proučen".

Kiricis je rekao da je grupa od oko 80 novinara i aktivista koje su Makedonci pritvorili, oslobođeni su i omogućeno im je da se vrate u Grčku, prenosi agencija AP.

Kako je prenijela grčka televizija ERT, desetine migranata koji nisu mogli ući u Makedoniju i noć su proveli po kiši i hladnoći, vraćaju se u kamp Idomeni.

Grčki mediji su, također, prenijeli da su migranti koji su krenuli ilegalno prijeći granicu, imali letak na arapskom jeziku u kome se opisuje ruta kojom trebaju ići, a izbjeglice upozoravaju da će biti vraćene u Tursku ako budu ostali u Grčkoj.

Glasnogovornica makedonske policije ranije je najavila da će više stotina migranata, koji su ilegalno ušli u Makedoniju, biti vraćeno u Grčku.

''Poduzimamo mjere da vratimo tu grupu u Grčku'', izjavila je glasnogovornica makedonske policije.

Prema jučerašnjim podacima makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova, privedeno je između 600 i 700 izbjeglica, dok agencija Anadolija tvrdi da je privedeno oko 3.000 migranata.

Među njima su bili i novinari, koji su pratili izbjeglice, i oni su kažnjeni s po 250 eura zbog ilegalnog prelaska granice.

Pošto je Skoplje zatvorilo granice za izbjeglice, stotine migranata blokiranih na sjeveru Grčke pokušava da uđe u Makedoniju zaobilazeći granične prijelaze.

Reutersov svjedok s mjesta događaja potvrdio je da su stotine izbjeglica i migranata uspjele probiti se u Makedoniju a, prema tamošnjim izvorima, vojska i policija su intervenirale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U ponedjeljak je grupa od oko 1.000 migranata krenula preko granice, zaobilazeći granične prijelaze, a kasnije se za njima uputila još jedna veća grupa. Čim bi prešli granicu, međutim, makedonsku vojnici bi ih pokupili i 'potrpali' u kamione, prenosi agencija Reuters.

Europski komesar za izbjeglice Dimitris Avramopulos posjetit će danas kamp Idomeni, na sjeveru Grčke, gdje je smješteno oko 14.000 izbjeglica, javlja ANA.

Kopirati
Drag cursor here to close