Nalaženje rješenja

Makedonija: Ime države u središtu izborne kampanje

Vijesti / Flash | 10. 04. 2014. u 19:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči prvog kruga predsjedničkih izbora u Makedoniji, koji se održava u nedjelju, jedna od glavnih tema koja se nametnula tijekom kampanje bile su euroatlantske integracije i spor s Grčkom oko imena države.

Aktualni predsjednik Đorđe Ivanov, koji je kandidat vladajuće VMRO DPMNE za drugi mandat, kaže da će se nastaviti truditi oko nalaženja rješenja u sporu s Grčkom.

"Ali, to rješenje će imati okvir u Ujedinjenim narodima, rezolucijama UN-a, privremenom sporazumu s Grčkom, u presudi iz Haaga...To znači da ne prihvaćamo promjenu Ustava Republike Makedonije, ne prihvaćamo promjenu ustavnog imena Republike Makedonije", poručuje Ivanov, prenosi Tanjug.

Kandidat oporbenog Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Europa da ne može licitirati imenima, jer ne zna što je do sada dogovoreno u prethodnim rundama pregovora.

"Zagovaram ideju da najprije u Makedoniji svi relevantni politički subjekti izgrade stav s najširim mogućim političkim konsenzusom i da zatim na medijaciji kažemo - ovo je makedonska crvena linija, koju imaju i Grci", kaže Pendarovski.

Po mišljenju predsjedničkog kandidata oporbene Demokratske stranke Albanaca Ilijaza Halimija, također je potreban konsenzus svih relevantnih političkih čimbenika u zemlji oko prijedloga međunarodne zajednice i makedonskih prijedloga za rješavanje spora s Grčkom.

On ukazuje da uz pomoć stručne analize treba da se dođe do imena države koje ne bi negativno utjecalo ne samo na identitet makedonskog naroda, nego i na druge nacionalnosti koje žive u Makedoniji.

Crvene linije o imenu i zadržavanju identiteta građana su podcrtane, kaže kandidat Građanske opcije Makedonije Zoran Popovski.

On smatra da bi u ponovnom otvaranju tog pitanja bio aktualiziran stav o dvojnoj formuli, odnosno da se zemlja zove Republika Makedonija, a da je Grčka oslovljava nazivom koji bi bio dogovoren u pregovorima.

"Mislim da bi to bilo jedino zaista prihvatljivo rješenje, ukoliko uspijemo nagovoriti Grčku da nas ne zanima ništa što je povezano s njenom teritorijom", ocjenjuje Popovski.

Inače, dvojica kandidata koji u nedjelju osvoje najviše glasova idu u drugi krug koji se održava 27. travnja, zajedno s prijevremenim parlamentarnim izborima.

Ovo su peti predsjednički izbori u Makedoniji od njenog osamostaljenja 1991. godine, a mandat šefa države traje pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close