Pula

Makedonac na plaži udarao sredozemnu medvjedicu: Dobio prekršajnu prijavu i izgon iz Hrvatske!

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 13:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgon iz Hrvatske i novčanu kaznu "zaradio" je 56-godišnji Makedonac koji je u pulskoj Gortanovoj uvali izudarao sredozemnu medvjedicu i otjerao je s plaže prema moru, doznaje se u istarskoj policiji.

Bizaran ispad dogodio se jučer poslijepodne upravo na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano na hrvatskom i stranim jezicima o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene vrste čije je boravište kraj mora ograđeno i upozoravajućom trakom.

Iz većeg broja kupača, koji su promatrali medvjedicu dok se odmarala, izdvojio se 56-godišnji Makedonac, približio se prostoru ograđenom trakama i nekoliko ju puta udario rukom po leđima, otjeravši je s plaže prema moru.

Policajci su odmah nakon dojave došli na plažu i Makedoncu naplatili 1.500 kuna kazne zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode. No, utvrdili su i da u Hrvatskoj boravi nezakonito pa je uhićen i nakon kriminalističkog istraživanja protjeran iz Hrvatske na pet godina.

Budući da se radi o strogo zaštićenoj vrsti koja često posjećuje pulske plaže, policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje osobne sigurnosti, ne približavaju sredozemnoj medvjedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem te da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce, jer im u suprotnom prijete kazne.

Sredozemna medvjedica jedan je od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu, a iako se neko vrijeme mislilo da je u Jadranu izumrla u posljednje se vrijeme nerjetko pojavljuje na pulskim obalama.

Kako bi ukazala na važnost zaštite i očuvanja ove vrste Javna ustanova Natura Histrica pokrenula je kampanju njene zaštite u kojoj su na plažama gdje je uočena postavljene svjetleće table, koje upozoravaju da se medvjedicu ne smije uznemirivati.

Kopirati
Drag cursor here to close