Hamza Višća

''Majka svih bombi'' je razorna i moćna bomba

Vijesti / Flash | 14. 04. 2017. u 14:47 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojno-politički analitičar Hamza Višća je, komentirajući činjenicu da je američka vojska bacila bombu poznatu kao ''majka svih bombi'' na istočni dio Afganistana, rekao da se radi o razornoj i moćnoj bombi koja je, prije svega, namijenjena za raščišćavanje terena i uništavanje infastrukture.

Po njegovim riječima, 2003. godine Sjedinjene Američke Države izvele su prvu probu s tom bombom nazvavši je ''majkom svih bombi''.

''Radi se o zaista razornoj i moćnoj bombi koja je, prije svega, namijenjena za raščišćavanje terena i uništavanje infrastrukture. To se može vidjeti iz činjenice da je, prema izvještajima, ubijeno 36 pripadnika takozvane Islamske države, a u suštini radi tih 36 ljudi, ma kakvi oni bili, ne isplati se bacati jednu takvu bombu'', rekao je Višća za Fenu.

Međutim, ističe da se radi o tome da su ''oni, na jednom prostoru, u provinciji u Afganistanu kontrolirali širi prostor koji je bio prepun improvizovanih ubojnih sredstava, tunela, prepreka raznih vrsta koji su onemogućavali da vojska SAD-a zajedno s afganistanskom vojskom, ili samostalno, preuzme taj teren i stavi ga pod svoju kontrolu''.

Višća kaže da je jedini način bio da se upotrijebi bomba koja, kako podaci govore, ima razornu moć od 10 tona trotila.

''Jer ona je sama teška negdje oko 9,8 tona, ali razorna moć eksploziva koji ima je takav da može, prvo, počistiti teren na koji je bačena u velikom opsegu. S druge strane, u mogućnosti je probiti betonske prepreke, prema nekim podacima, 50 odnosno 60 metara dubine pa tek onda eksplodirati, dakle onda izvrši tu destrukciju tunela, podruma, hodnika, skladišta i svega onoga što je cilj njezine upotrebe'', pojašnjava Višća.

Po njegovim riječima, poslije 2003., ''kada su oni upotrijebili tu 'majku svih bombi', 2007. godine Rusi su napravili bombu koju nazivaju 'tatom svih bombi' i za koju tvrde da je otprilike četiri puta razornija od ove bombe koju su Sjedinjene Američke Države upotrijebile''.

''Imajući u vidu da je, prema podacima koje imamo u medijima, ubijeno samo 36 pripadnika takozvane Islamske države, može se reći da ova bomba nije imala samo namjeru očistiti taj teren i staviti ga pod kontrolu, nego može biti i poruka onima koji su, naprimjer, najavljivali da će se baš u četvrtak ovog tjedna dogoditi nešto važno, kao što je eventualno, po šesti put, testiranje nuklearne bombe od Koreje. Ali i poruka nekim drugima, da neće Sjedinjene Američke Države prezati od upotrebe i najofenzivnijeg oružja'', zaključio je Višća.

Američki general: Bomba je upotrijebljena u ''pravom trenutku''

Vrhovni zapovjednik američke vojske u Afganistanu u petak je kazao da je odluka da se upotrijebi jedna od najvećih konvencionalnih bombi ikada upotrijebljenih u borbi bila čisto taktička, te da je donesena u okviru kampanje protiv boraca povezanih s tzv. Islamskom državom i u dogovoru s dužnosnicima u Washingtonu, prenosi Reuters.

''To je bio pravi trenutak da se ovo oružje upotrijebi za pravu metu'', rekao je novinarima na konferenciji u Kabulu general John Nicholson.

Kopirati
Drag cursor here to close