Austrija

Lov na džihadiste: Traži se propovjednik mržnje iz BiH

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Austriji je u petak počela velika policijska operacija protiv osoba osumnjičenih da regrutiraju kandidate za džihad u Siriji, javila je agencija APA koja se pozvala na policijske izvore.

Mirsad Omerović, porijeklom iz Srbije, uhićen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je financirao terorizam, objavio je list Krone navodeći kako je uhićen dan nakon što se oprostio od roditelja kako bi se preselio u Siriju.
Inače, Oremović se ranije dovodio u vezu s vehabijskom zajednicom u Gornjoj Maoči, a i s odlaskom bečkih djevojčica Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju.

Racija je pokrenuta u stanovima, džamijama i drugim mjestima za molitvu u Beču, ali i u Grazu i Linzu.

Jedan "propovjednik mržnje", porijeklom iz Bosne i Hercegovine, glavni je osumnjičeni u ovoj operaciji zbog koje je mobilizirano 500 policajaca, prenijela je Fena.

Službeni izvori s kojim je kontaktirala agencija AFP nisu željeli ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju. a tužiteljstvo u Grazu, koje koordinira operacijama, obznanilo je kako će medijima sve naknadno priopćiti.

Prema podacima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, oko 150 džihadista pokušalo je do sada napustiti Austriju kako bi se borili u Siriji i Iraku. Polovina ih je porijeklom iz Čečenije, oko 60 ih se vratilo u Austriju, a tridesetak je ubijeno u sukobima.

Iz SIPA-e je priopćeno kako je ta bh. policijska agencija upoznata s akcijom austrijske policije koja se provodi protiv osoba osumnjičenih za regrutiranje ljudi.

Vršiteljica dužnosti glasnogovornika SIPA-e, Kristina Jozić, rekla je kako je ova agencija u stalnom kontaktu s austrijskim policijskim službenicima.

Tužiteljstvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv teorizma, na čijem je čelu tužitelj Tužiteljstva BiH, kako je priopćeno, ostvaruju međunarodnu suradnju s institucijama Republike Austrije, u procesu otkrivanja i kaznenog procesuiranja počinitelja kaznenih djela koja su u vezi s terorizmom i terorističkim aktivnostima.

''Suradnja se realizira s partnerskim institucijama iz više zemalja, s ciljem otkrivanja, sprečavanja i sankcioniranja kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom, jer se radi o kaznenim djelima čije se izvršenje realizira u više država'', kaže se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH izražava punu potporu partnerskim institucijama u Austriji, u provođenju velike akcije u borbi protiv terorizma.

''Pružit ćemo svaku potrebnu pomoć i asistenciju, koja od nas bude zatražena u okviru ovih aktivnosti'', poručuju iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close