Kozmetičke promjene

London ponudio novu rezoluciju o Srebrenici: Genocid se spominje manje puta

Vijesti / Flash | 28. 06. 2015. u 06:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija napravila je novu verziju rezolucije o Srebrenici, ali su izmjene kozmetičke i ne mijenjaju bit prvotnog teksta koji je i u Beogradu i u Banja Luci ocijenjen kao neprihvatljiv.

Prema informacijama, Večernjih novisti, praktično su uočljive samo dvije promjene.

Rusko izaslanstvo u Ujedinjenim narodima podijelilo je svim članicama Savjeta sigurnosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, doznaju "Večernje novosti".
Rusija, naime, smatra da Savjet sigurnosti ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi donio istinsku korist cijeloj regiji, pa je prijedlog Moskve usredotočen na pitanja koja predstavljaju osnovu za suradnju i mirnu koegzistenciju država regije, a ne na pitanja koja jačaju tenzije, navodi list.

Ideja Rusije je da Savjet sigurnosti još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tijekom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Prva je da se riječ genocid, koja je u prvotnoj verziji navedena na čak 35 mjesta u tekstu, sada spominje manje puta. Druga se odnosi na formulaciju o "desetinama tisuća žena, djevojaka, muškaraca i dječaka žrtava seksualnog nasilja tijekom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu". Umjesto "desetina tisuća" sada stoji - "na tisuće"!

Ostali sporni dijelovi uglavnom su ostali netaknuti. I dalje se poziva na osudu svakog negiranja genocida u Srebrenici i apelira da se lekcije iz prošlosti o ovakvim zločinima usade budućim generacijama i uđu u školske udžbenike. Vlasti u Beogradu imale su uvid u novi tekst, ali je i on ocijenjen kao neprihvatljiv i izrazito antisrpski.

Kako tvrde izvori, još nisu obavljene konzultacije među članicama Vijeća sigurnosti UN o britanskoj inicijativi, niti je definitivno donijeta odluka hoće li se i u kom obliku dokument naći na sjednici 7. srpnja.

U diplomatskim izvorima objašnjavaju da za utvrđivanje dnevnog reda još ima vremena i da on može biti utanačen i uoči same sjednice, i to telefonskim dogovorom između članica Savjeta sigurnosti. Stalne članice zasada su se samo usaglasile da 7. srpnja minutom šutnje odaju poštu žrtvama ratova na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995.

Dokument koji Velika Britanija pokušava "progurati" u Savjetu sigurnosti, uoči obilježavanja srebreničkog jubileja, u petak je bio među glavnim temama razgovora državnog vrha Srbije i Republike Srpske, na zajedničkoj sjednici vlada dvaju država, održanoj u Beogradu. Predsjednici Srbije i RS, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, poručili su da o rezoluciji svi moraju imati isti stav, da joj se treba usprotiviti, jer je ona uperena protiv interesa RS, ali i Srbije, prenosi Glas Srpske.

"U Srbiji i u Srpskoj ne smije postojati političar koji nema stav o predložnoj britanskoj rezoluciji. Poštujem srebreničke žrtve, ali to ne znači da se treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid nametne riječ Srebrenica", upozorio je Nikolić.

Dodik je ponovio da je dokument antisrpski i dio loših namjera Britanije, da je riječ o nepristojnoj ponudi, čiji rezultat mogu biti mnogi problemi u Bosni i ugrožavanje mira i pomirenja.

"Usvajanje tog dokumenta može da povuče za sobom niz problema, od zahtjeva za reparaciju ratne štete, pa nadalje. Odbijamo rezoluciju kao nepotrebnu, jer može samo da unosi više problema u BiH nego što može da donese ono što je svima potrebno, a to je pomirenje", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close