Put prema EU

Lokalne zajednice i njihov status u BiH u krizi

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 15:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Lokalne i regionalne vlasti u Bosni i Hercegovini moraju biti u potpunosti uključene u proces europskih integracija. Međutim, nezavisnost lokalnih zajednica je umanjena pa mnoge općine ne dobivaju potrebnu pomoć, podršku od regionalnih i viših organa vlasti'', ocijenjeno je na konferenciji "Kameniti put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji", koju su u Sarajevu organizirali Institut regija Europe i Fondacija "Konrad Adenauer".

Predsjednik Instituta regija Europe prof. dr. Franz Schausberger kazao je u uvodnom obraćanju da je BiH na putu ka Bruxellesu te da je EU dužna podržati europsku perspektivu naše zemlje.

Također, naglasio je značaj provođenja ekonomskih i drugih reformi, značaj funkcionalnosti BiH i njenih institucija te borbu protiv korupcije.

Kazao je da sve reforme koje BiH provodi, ne provodi za EU, već za sebe i svoje građane.

Ocijenio je da je razina nezavisnosti na nižim, općinskim razinama umanjena, a naročito ovlasti općinskih vijeća te kazao da u cjelokupnom procesu EU lokalne i regionalne vlasti moraju biti u potpunosti uključene od samog početka.

Kako je istaknuo, cilj Instituta regija Europe jeste da podrži regionalne, županijske i općinske vlasti na putu u Europu.

''Zajedno možemo izgraditi jači europski kontinent u kojem će sve zajednice živjeti jedne pored drugih, bez obzira na etničke, vjerske i druge podjele'', poručio je Schausberger.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić mišljenja je da je važno da se sve razine vlasti u BiH, počevši od najnižih do najviših, ujedine oko zajedničkog cilja i zajedno rade na ispunjavanju uvjeta koje traži EU.

''BiH nema drugu alternativu osim EU, što prije to ozbiljno shvatimo, tim prije ćemo ubrzati put ka EU i stvoriti građanima uvjete za bolji i kvalitetniji život'', istaknuo je Mektić.

Naglasio je značaj pitanja sigurnosti s aspekta integracije BiH u EU, dodajući da ovo pitanje nije samo pitanje osobne i imovinske sigurnosti građana, već i da utiče na cjelokupan razvoj društva i države.

Također, kazao je da je pitanje sigurnosti značajno i za kretanje kapitala i robe, te za dolazak stranih investitora u BiH.

''Ako nema zadovoljajuće sigurnosti, sigurno je da će nas strane investicije zaobilaziti'', naglasio je Mektić i dodao da je stoga važno povezati pitanje sigurnosti BiH s europskim integracijama i učiniti ga jednim od prioriteta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da je prošle godine, koju je nazvao povijesnom, ostvaren najveći napredak u pogledu EU integracija te da i u 2016. treba održati ovaj pozitivni iskorak.

Kazao je da se ove godine očekuje objavljivanje rezultata popisa stanovništa, adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te usvajanje brojnih strateških dokumenata, kao i kredibilna realizija Reformske agende. Osim toga, dodao je da su neophodne reforme i usvajanje standarda na lokalnoj te regionalnoj razini.

Govoreći o lokalnim zajednicama i njihovom statusu u BiH, kazao je da su "u značajnoj krizi".

''Lokalne zajednice snose najveći teret uopšte ekonomske krize u društvu. Nezavisnost i jamstva autonomije lokalnih sredina nisu napredovali zadnjih godina, a više vlasti ugušile su prava lokalnih zajednica na njihovu autonomiju, umjesto da ih afirmiraju'', stava je Šarović.

Zaključio je da su ova i sljedećih nekoliko godina najbolja šansa za BiH koja ne smije biti propuštena, bez obzira na složenost zemlje i težinu donošenja odluka u bh. društvu.

Također, i da je ovo najbolje vrijeme za investicije, jer je "prostor BiH postao oaza mira i stabilnosti" te da će to dati značajnu priliku za ekonomski napredak.

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da je BiH posljednjih godinu i pol dana napravila ogroman napredak na putu ka EU te kazao da je od ključnog značaja da se taj zamah održi.

''Važno je istrajati na tom putu i u sljedećih nekoliko mjeseci ispoštovati osnovne preduvjete za približavanje EU i provoditi Reformsku agendu'', kazao je Wigemark, napominjući da je puno toga već urađeno, ali da puno više još treba uraditi, u smislu postizanja sporazuma s međunarodnim financijskim institucijama.

Podsjetio je na lokalne izbore koji trebaju biti održani ove godine te kazao da oni ne bi smjeli usporiti proces približavanja EU. Pozvao je političare u BiH da uvide tko je zaista za EU integracije i napredak te da obrazlože kako će i na koji način sve zajednice u BiH imati koristi od toga.

Istaknuo je značaj održavanja izbora u Mostaru te formiranje vlasti u ovom gradu.

Govoreći o značaju lokalnih zajednica, kazao je da su to "mjesta gdje se sve zapravo odvija", ali da, nažalost, mnoge općine ne mogu krenuti naprijed jer ne dobivaju adekvatnu pomoć i podršku od regionalnih i viših organa vlasti.

S tim u vezi, pozvao je političko vodstvo na svim razinama da promijene tu situaciju.

Zaključio je da je BiH u mnogim pogledima već napravila iskorak, ali da se sada nalazi na prekretnici kada je riječ o razvoju ekonomije i reformi javnog sektora te mnogih drugih reformi, uključujući i one na lokalnoj i regionalnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close