Objavljen Izvještaj

Ljudski faktor krivac za pad helikoptera u Srbiji

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 08:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijansko Ministarstvo obrane objavilo je na svojim internetskim stranicama priloge izvještaja komisija o padu vojnog helikoptera 13. ožujka koji je prevozio bolesnu bebu.

U izvještajima se na 274 stranice nalaze tehnički podaci, snimci mjesta nesreće, transkripti više razgovora prije, tijekom i poslije misije, cjelokupna komunikacija posade i kontrole leta, kao i potpisane izjave posrednih i neposrednih aktera te večeri, kao i podaci o meteorološkim uvjetima.

Izvještaji su objavljeni nakon što je Ministarstvo obrane tražilo i dobilo suglasnost Višeg javnog tužitelja da to učini, prenosi Tanjug.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je 3. travnja da je odgovornost za nesreću helikoptera na članovima posade, a postoji sumnja da dio odgovornosti snosi i jedan broj pripadnika Vojske Srbije, kao i civilne osobe.

Istog dana objavljeni su i dijelovi izvještaja komisija koje su formirali načelnik Generalstožera i zapovjednik ratnog zrakoplovstva Vojske Srbije.

U zaključcima prvog izvještaja navodi se da je "u najboljoj namjeri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara došlo do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tijekom izvršenja zadatka".

Komisija je zaključila je da je "ljudski faktor" osnovni uzrok nesreća, koji se "ogleda u neadekvatnom upravljanju helikopterom u složenim meteorološkim uvjetima".

Vojni helikopter pao je u Surčinu kod Beograda 13. ožujka navečer. U padu helikoptera poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo biti ukazana pomoć, podsjeća Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close