Izbor u Dom naroda

Ljubić: Odluka Ustavnog suda o Domu naroda FBiH imat će dalekosežne posljedice

Vijesti / Flash | 02. 12. 2016. u 11:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je kako će jučerašnja presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o pojedinim odredbama Izbornog zakona imati dalekosežne posljedice za budućnost države.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je na sjednici u četvrtak zahtjev Bože Ljubića, koji je podnio u vrijeme dok je obnašao dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, o ocjeni ustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH.

''Ustavni sud još nije objavio cjelokupno obrazloženje presude, no iz onoga što je objavljeno već sada je jasno da su zakonska rješenja prema kojima se vrši popunjavanje Doma naroda Federacije BiH u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno s načelom konstitutivnosti tri naroda'', izjavio je za Fenu Ljubić.

Dodao je kako to u praksi znači da više neće svaka županija birati barem jednog predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda u Dom naroda Federacije BiH.

Ustavni sud naložio je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da najkasnije u roku od šest mjeseci od objave odluke uskladi sporne odredbe Izbornog zakona BiH, a Ljubić kaže kako su sada na potezu legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda i građana u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

''Znamo da su se vlasti oglušile na provedbu Ustavnog suda kada su u pitanju izborna pravila za Mostar. Ovdje se sada radi o državi, i tom analogijom, ako se odluka Ustavnog suda ne provede, u pitanje će doći provedba izbora na federalnoj i državnoj razini'', istaknuo je Ljubić.

On smatra kako odluka Ustavnog suda BiH predstavlja odličnu priliku da se konačno pristupi izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se "harmonizirali odnosi tri naroda u institucionalnoj sferi i smanjile političke tenzije".

Kopirati
Drag cursor here to close