Zato ga napadaju

Ljubić: Komarica je rekao istinu o stradanju Hrvata

Vijesti / Flash | 20. 05. 2016. u 17:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je u petak da se brutalnim napadima na banjolučkog biskupa Franju Komaricu nastoji prikriti istina o stradanju Hrvata na današnjem području Republike Srpske, kojih je u odnosu na prijeratni broj ostalo samo 7 posto, piše Hina.

"Čovjek koji se dosljedno zauzimao uvijek za mir, suživot i pomirenje, nikako nije zaslužio osudu i presudu. Izostale su reakcije na istinu, kao i u bezbroj prilika dosad, o kojoj on stalno govori ističući da je u njegovoj biskupiji ili općenito u RS ostalo manje od sedam-osam posto prijeratnih Hrvata katolika. Oni nisu nestali iz svoga zavičaja zato što im je bilo dobro, već zbog terora, straha za život svoj i svoje djece", navodi se u priopćenju predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Ljubić se, u izaslanstvu s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, prije nekoliko dana susreo s biskupom Komaricom i pri tome istaknuo kako je njegova usporedba Banje Luke s Bleiburgom bila metaforička kako bi istaknuo svu tragediju koju su doživjeli vjernici iz njegove biskupije i sadašnjega entiteta Republika Srpska.

"On zasigurno nije imao namjeru negirati zločine u prošlim ratovima, već pozvati na savjest i obvezu odgovorne da se posljedice prošloga rata isprave koliko je to moguće. Umjesto poziva na argumentiranu raspravu i moguću akciju, biskup Komarica doživio je najbrutalniji politički i medijski napad", upozorava Ljubić.

Po njemu napadi na biskupa Komaricu predstavljaju još jedno svjesno i uporno "bježanje od istine i od preuzimanja odgovornosti za sadašnje stanje u RS".

Banjolučki biskup Franjo Komarica našao se na udaru vlasti, političkih stranaka i medija u Republici Srpskoj nakon što je stradanje Hrvata u RS-u usporedio s blaeiburškom tragedijom. S područja današnjeg entiteta Republike Srpske prognano je više od 160.000 Hrvata katolika, a tamo ih danas živi nešto više od 10.000.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem daje punu potporu banjalučkom biskupu Franji Komarici i osuđuje "najnovije napade, javno poniženje i ucjene predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

Iz te stranke su uvjereni kako je priča i uspoređivanje Banje Luke i Bleiburga izvađena iz konteksta, jer je, kako navode, javnosti dobro poznat habitus biskupa Komarice, njegov dosadašnji preko dva desetljeća dug rad i istupi u kojima se zauzimao za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close