Novi rez u federaciji

Ljubav koalicije HDZ-a i SDA pukla u Tuzli?

Vijesti / Flash | 16. 07. 2015. u 12:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine posve neprimjerenim drži način na koji je Županijski odbor Stranke demokratske akcij predvodio rekonstrukciju Vlade Tuzlanske županije u dijelu zadovoljenja ustavnih odredbi o nacionalnoj zastupljenosti članova Vlade'', navedeno je u priopćenju županijskog ogranka HDZ-a BiH.

Navode kako je, određujući ili pristajući na to da ministra iz reda hrvatskog naroda predloži stranka koja ni u primisli nije zadobila legitimitet hrvatskih birača, SDA svjesno omalovažila političku volju hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji te je omalovažila HDZ BiH kao stranku koja je zadobila dvotrećinsku većinu povjerenja hrvatskog biračkog tijela.

S obzirom na to da u Skupštinu Tuzlanske županije nije izabran niti jedan zastupnik hrvatske nacionalnosti ni s jedne stranačke liste, a da HDZ BiH nije parlamentaran unatoč više od pet tisuća osvojenih glasova hrvatskih birača, to je potez SDA o zaobilaženju HDZ-a BiH kod rekonstrukcije Vlade još više razočaravajući.

Ovim je potezom, navodi HDZ BiH, izigran i Sporazum dvaju stranačkih županijskih odbora kojim se obostrano jamčilo pravo predstavljanja hrvatskog i bošnjačkog naroda kod budućih formiranja tijela vlasti u Tuzlanskoj županiji, smatraju u HDZ-u BiH.

''Osim što je na kušnji istinska ravnopravnost naroda i uvažavanje različitosti kao temeljno načelo funkcioniranja Bosne i Hercegovine i svakog njezina dijela pa tako i Tuzlanske županije, omalovažavanje političke volje hrvatskih birača iskazano kroz izostavljanje HDZ-a BiH dovelo je na kušnju i dugo vremena građeno povjerenje između dvije stranke. To su okolnosti koje će se odraziti na buduću suradnju'', ističu iz Ureda za informiranje ŽO HDZ-a BiH Soli.

Podsjećamo, prošlog tjedna je županijski premijer u Tuzli, Bego Gutić (SDA), podnio ostavku da bi nekoliko sati kasnije ponovno izabran za premijera te da bi iz vladajuće većine stranke u vlasti izbacile Demokratsku frontu.

Mjesta DF-ovih ministara su popunjena novim ministrima iz reda Stranke za BiH i Narodne stranke radom za boljitak te Stranke demokratske akcije. Podsjećamo Vas i na izabrane ministre.

Kopirati
Drag cursor here to close