HRS

Ljevica promašila članak Ustava u Rješenju za Mostar

Vijesti / Politika | 03. 02. 2016. u 13:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Početak svake godine rezerviran je za potenciranje ''međunacionalnih tenzija'' u Mostaru. Tada, naime, ističu rokovi grantova raznih ambasada i međunarodnih udruga. Ranije su se pisali uvredljivi grafiti po gradu, dizali spomenici u zrak, ove godine se organiziraju tiskovne konferencije'', navodi u priopćenju za javnost mostarski ogranak Hrvatske republikanske stranke.

Mostarski ogranak 'republikanaca' reagiralo je, naime, povodom predstavljanje rješenja za Mostar stranaka DF i SDP te navodi kako je ''najmanje tu riječi bilo o rješenjima i o realnim problemima grada, a ponajviše o milijardu puta ponovljenim mantrama o ugroženosti, etničkom čišćenju itd''.

Hrvatska republikanska stranka navela je kako osjeća moralnu i kolegijalnu odgovornost sugerirati Nerminu Nikšiću i ostalima nekoliko ideja.

''Sljedeće godine, kada se bude moralo dokazivati međunarodnoj zajednici kako su 'još svježe rane nedavnog rata gdje se dogodilo to što se dogodilo' i kako se dogodilo 'etničko čišćenje', pa je neophodno da nastave 'ulagati u civilno i građansko društvo' sugeriramo Nikšiću da ode u svoj Konjic i jednostavno usporedi broj i omjer Hrvata prije rata i danas. Mi, Mostarci, ćemo usporediti prijeratni i sadašnji broj i omjer Bošnjaka u Mostaru, pa ćemo vidjeti gdje se dogodilo 'etničko čišćenje'. Također, kada bude govorio o sredstvima uloženim u, kako on naziva 'uvjetno rečeno lijevu obalu gdje žive većinom Bošnjaci' nasuprot sredstvima uloženih na 'desnoj obali', drugi put neka te izjave potkrijepi podacima izdataka iz gradskog, županijskog i drugih proračuna, kao i Ureda za reviziju institucija. Naime, svi ti podaci govore sasvim suprotno od tvrdnji bošnjačke desnice okupljene oko ove dvije stranke'', navodi HRS.

Republikanci navode kako SDP-ovo i DF-ovo rješenje za Mostar nije ništa drugo nego dorađeni prijedlog OHR-a od prije dvije godine, a ono je neprovedivo i neozbiljno.

''Neprovedivo jer je nejasna usklađenost s Izbornim zakonom BiH, kao što je nedefinirana jednaka vrijednost glasa na teritoriju cijeloga grada, o čemu se očitovao i ustavni sud. Neozbiljno je jer tretira stvari poput maksimalnih kvota, pojma dogradonačelnika itd. , o kojima se Ustavni sud nije niti očitovao. Koliko je ozbiljno i 'stručno' to njihovo 'Rješenje za Mostar' najbolje pokazuje pozivanje na pogrešan članak Ustava Federacije u preambuli 'Rješenja''', navodi HRS.
Stranka navodi kako je još prije dvije godine ponudila realno izvedivo i za sve strane podjednako kompromisno prihvatljivo rješenje pitanja izbora u Mostaru, a to je uvođenje pojma kompenzacijskih lista za izbore u gradu Mostaru.

''To rješenje je u skladu sa zakonom, ne iziskuje izmjene Ustava, te omogućilo bi izbor vijećnika u gradsko vijeće. Gradsko vijeće grada Mostara je mjesto gdje se mora diskutirati o uređenju grada, nikako uredi po Sarajevu i Konjicu. SDP-u i DF-u želimo uspjeh u njihovom radu, uz najiskrenije želje da će njihov igrokaz uroditi plodom te da će oni, kao i nevladine organizacije iz njihovog djelokruga dobiti toliko poželjna sredstva OHRa, međunarodnih ambasada i dr., u nadi da će makar dio sredstava zapasti i novinare sarajevskih i federalnih medija. Ljudi se stvarno trude'', navodi Gradski odbor HRS-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close