Pitanje je kad

Ljevica će se ujediniti

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 19:51 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Daytonski ustav je politički neprijatelj svih stranaka koje nisu nacionalno oragnizirane, on je saveznik nacionalnih i nacionalističkih političkih opcija. Da bi ljevica eventualnim dolaskom na vlast to promjenila mora se objavit kao protivnik ovakvog koncepta države, to znači da mora punuditi agendu koja nadilazi ključna pitanja ove države koja se reduciraju na nacionalno'', rekao je dr. sc. Nerzuk Ćurak, jedan od sudionika tribine na temu “Treba li Bosni i Hercegovini ujedinjena ljevica?”, koja je održana 2. ožujka u Mostaru.

''U zemlji koja u dvadeset godina svoje postratne egzistencije svjedoči nemogućnost da se na političkim osnovama nacionalnog organiziranja konstituira samoodrživa zajednica gotovo kao imperativ trazi konstituciju onog političkog spektra kome nacija nije ključna u političkom organiziranju'', ističe Ćurak, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu , te dodaje kako je u tom smislu ujedninjenje ljevice nužnost.

Samo je pitanje kada


Uz dr. sc. Ćuraka, na tribini koja je izazvala veliko zanimanje građana Mostara, sudjelovali su i čelnici triju bh. političkih stranaka Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemorkratske partije, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke.

Istaknuto je kako je priblizavanje DF-a SDP-a logično jer su to ''sestrinske stranke'' te da te stranke imaju i komunikaciju i suradnju.

''Demokratska fronta i SDP su su setrinske stranke i logično je da mi imamo i komunikaciju i suradnju'', rekao je Željko Komšić oko mogućeg formiranje neke nove ljevice na bh političkoj sceni.

''Uvjeren sam da od 45 posto građana koji nisu izašli na protekle izbore, većina njih su ljevičari. Problem stranaka koje se kreću lijevo od centra je taj što nismo našli način kako izaći pred te ljude i natjerati ih da izađu na izbore'', rekao je Komšić.

Po njegovom mišljenju, nije pitanje hoće li doći do ujedinjenja ljevice u BiH, već kada će se to dogoditi.

''BiH nema druge alternative, ali to će se dogoditi samo ako ne budemo robovi svoje sujete i shvatimo kakvu imamo odgovornosti prema tek rođenoj i djeci koja će se tek roditi. Dok je ljevica podijeljena oni će vladati'', istaknuo je Komšić.

Ljevica jača među Bošnjacima

Po riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, samo ujedinjene političkih stranaka lijeve orijentacije nije toliko bitno, koliko je bitno postići konsenzus između tih stranaka o ključnim pitanjima za BiH.

''Podjeljena ljevica je doprinjela ovakvom izbornom rezultatu zato u ovom razdoblju koji je pred nama treba radit'', ističe Nikšić.

''Za početak se možemo dogovoriti kakvu BiH želimo i za kakvu ćemo se BiH boriti. Na toj ideji možemo privući veliki broj ljudi. Zajedništvo nam treba odmah i ako postignemo taj konsenzus koji nam sada nedostaje, ujedinjenje će biti samo formalan stvar'', dodao je Nikšić.

Naglasio je kako su stranke koje baštine ideju socijaldemokracije u BiH, prije svega, snažne na područjima gdje živi bošnjačka većina te da je to problem s kojim se ljevica mora pozabaviti.

''Ne volim pričati u tim kategorijama, ali to je činjenica. Stranke ljevice moraju se otvoriti prema područjima na kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo i prema Republici Srpskoj'', kazao je Nikšić.

No, predsjednik SDP-a rekao je i kako se treba boriti protiv nedavno iznesenih stavova u deklaraciji HNS-a. 

Nikšić o fašizmu

''Moramo se ujediniti protiv zahtjeva HNS-a za etnički utemeljenom federalizacijom BiH jer to dijeli zemlji i to je fašizam'', rekao je Nikšić novinarima.

Na tribini, održanoj u organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala Tačno.net, istaknuto je kako ujedinjenje ljevice ima smisla, te ako pojedini akteri ne vide u tom dobru ideju, da ćemo u budućnosti dobiti nacionalne ljevice u BiH i to od strane onih političkih aktera koji cijeli svojim cijelim životom svjedoče da oni nisu ljevičari.

''Dnevna politika je toliko mljela političare da su se prestali baviti ključnim razlozima ideološke prirode - šta je to ljevica, pa da tad dođe do ujedinjena'', zaključio je dr. Ćurak i ističe kako po mišljenju mnogih ni neki od sudionika večerašnje tribine uopće ne spadaju pod ljevičare.

Kopirati
Drag cursor here to close