MUP

Livno: Više prijava zbog izazivanja požara

Vijesti / Flash | 09. 08. 2017. u 09:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar na Dinari iznad sela Odžak, Ćaić, G. Rujani i Sajković, općina Livno, i dalje je aktivan. Požar gasi helikopter Oružanih snaga BiH - priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na platou Resanovci, područje između općina Bosansko Grahovo i Drvar, požar je još aktivan i pod nadzorom je.

Također, požar između općina Bosansko Grahovo i Glamoč je i dalje aktivan i pod nadzorom je, navode iz FUCZ-e.

Svi požari na području Hercegbosanske županije (HBŽ) su pod kontrolom i stalno se dežura od sela Sajkovića do Ćajića na području općine Livno, a protiv više osoba podneseni se prekršajni nalozi zbog paljenja trave i niskog raslinja.

Kako je priopćeno iz Operativno centra Civilne zaštite HBŽ-a u utorak su djelatnici Policijske postaje Livno u selu Kazanci u livanjskoj općini izdali prekršajne naloge protiv supružnika M.M. (1956.) i J.M. (1953.) koji su palili suhu travu i nisko raslinje čime su izazvali požar koji je brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno ugašen.

Istoga dana, oko 11:20 sati djelatnici Policijske postaje Bosansko Grahovo su u Ugarcima u toj općini zatekli osobu rođenu 1952. godine koja je također palila suhu travu i protiv koje će biti podnesen prekršajni nalog. I ovaj požar je lokaliziran.

U selu Lusnić u livanjskoj općini jučer je oko 12:50 sati došlo do požara na pomoćnom objektu koji je brzom intervencijom Vatrogasnog društva Livno ugašen. Očevidom je utvrđeno da je objekt u potpunosti izgorio i da je u njemu bilo oko 350 bala sijena. Tijekom obavijesnog razgovora osoba I.G. (1969.) priznala je da je u blizini objekta palila suhu travu, koju nije mogla kontrolirati i protiv nje će biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja opće opasnosti.

Djelatnici Policijske postaje Livno podnijeli su prekršajnu prijavu protiv G. P. (1984.) u Livnu zbog toga što je 24. srpnja oko 20 sati u mjestu Dobro kod Livna vršio spaljivanje suhe trave, a da tom prilikom nije poduzeo odgovarajuće mjere opreza, osigurao odgovarajuće mjere, te poduzeo mjere zaštite sukladno propisima zaštite od požara.

Također, podnesena je i prekršajna prijava protiv I.R. (1961.) zbog toga što je 3. kolovoza oko 11:20 sati zbog opasnosti od požara koji je prijetio njegovom imanju, zapalio vatru na otvorenom prostoru i na taj način uništavao suhu travu, korov, raslinje i strništa.

Iz MUP-a HBŽ-a upozoravaju sve građane Hercegbosanske županije da ne pale suhu travu i raslinje kako ne bi izazvali velike požare i goleme štete.

Također iz MUP-a Hercegbosanske županije mole sve da svaki, i najmanji, požar prijave dobrovoljnim vatrogasnim društvima županije pozivom broja 123, policije 122 ili Centru civilne zaštite 200-965, priopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HBŽ-a.

Inače, na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH s odgovarajućom opremom bili su angažirani na gašenju požara 7. i 8. augusta u općinama Livno i Trebinje te su značajno doprinijeli sprječavanju daljeg širenja požara.

Na području Livna, helikopterom OSBiH gašen je požar u predjelu Donjih Rujana i Odžaka na planini Dinari te u predjelu Staretine u području Međugorja. Na teritoriji općine Livno helikopterom OSBiH tijekom dva dana angažmana ostvareno je 7.6 sati leta pri čemu je izbačeno 75 400 litara vode.

Na području općine Trebinje 8. kolovoza požar je gašen između sela Žakovo, Tulje i prema Turici. U te svrhe je angažirano 15 pripadnika OSBiH te jedan helikopter koji je na požarište izbacio 15.000 litara vode te ostvario 3.3 sata leta.

Za angažiranje letjelica utrošeno je 8.950 litara mlaznog goriva te određene količine goriva vozila za podršku i prijevoz ljudstva.

Kopirati
Drag cursor here to close