Napad i obrana

Lijanoviću zabranjeno da posluje, ali poslovno napada državu

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 12:41 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jerko Ivanković Lijanović, iako mu je Sud BiH izrekao u mjerama zabrane i to da mu se zabranjuje ''poduzimanje određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti'', on je kao, kako se navodi u priopćenju, ''dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i jedan od suvlasnika društva Lijanovići'' napao državu.

Naime, Lijanović je u dva službena priopćenja u kojima se potpisuje kao suvlasnik i dopredsjednik, napao Upravu za neizravno oporezivanje da nezakonito vrše blokadu tvrtke što je dovelo do prosvjeda radnika u Širokom Brijegu.

''Nadležne u Upravi za neizravno oporezivanje BiH pozivam da objasnite, zašto i nakon dvanaest godina nezakonite blokade računa, najmodernije tvornice za proizvodnju i preradu mesa u BiH Lijanovići d.o.o. i dalje držite blokirane, te na taj način ostavljate bez posla stotine obespravljenih radnika. Pozivam vas da javnosti i nezadovoljnim radnicima obznanite zašto i pod kojim političkim pritiskom, kojih stranaka i pojedinaca sve to činite, ništite i još više u ponor gurate cjelokupno društvo u BiH. Koji su pravi razlozi i ciljevi zbog čega to i dalje činite i zašto svjesno na taj način ugrožavate vladavinu prava u BiH, te šaljete lošu poruku svim domaćim i stranim investitorima u BiH čije povjerenje nam je u ovoj, za BiH katastrofalnoj ekonomskoj situaciji, prijeko potrebno'', priopćio je Lijanović.

No, Lijanovićeva odvjetnica Vasvija Vidović rekla je za Bljesak.info kako se ovim istupima ne krše zabrane Suda.

''Sud je, između ostalog, zabranio poslovne aktivnosti u firmama pod istragom, potpisivanje ugovora i osnivanje novih tvrtki te se pod tim smatraju poslovne aktivnosti zabranjene u mjerama'', rekla je odvjetnica Vidović i dodala kako u ovim izjavama ne vidi ništa sporno jer je Lijanović to isto tvrdio i tijekom istražnog ispitivanja.

Inače, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te dopremijer Federacije BiH, koji je na posao vraćen jer se sudska odluka ne odnosi na obavljanje tih dužnosti, izjavio je kako bi i sam da smije napustiti Sarajevo, došao i prosvjedovao pred tvrtkom.

''S obzirom da podržavam obespravljene radnike u Širokom Brijegu i razloge zbog kojih oni prosvjeduju, i sam bih da imam priliku i da imam odobrenje kretanja izvan Sarajeva danas bio s njima u Širokom Brijegu i podržao ih na licu mjesta. Cijela situacija je dakle prouzrokovana nezakonitim ponašanjem Uprave za neizravno oporezivanje'', rekao je Lijanović i ponovio da je odgovornost na Upravi za neizravno oporezivanje.

Zanimljivo, potpuno identično priopćenje, od slova do slova, s istom porukom Upravi za neizravno oporezivanje uputile su i tvrtke Laktat d.o.o. i ZD.I. Produkt d.o.o.

Lijanović je iznio i podatak da se ne radi o radnicima tvrtke u kojoj je on suvlasnik.

''Ono što je pretpostavka jeste da je neko od njih možda do 2002. godine kada su Lijanovići poslovali prije blokiranja računa radio u društvu Lijanovići. Ako zaista te ljude pitate o njihovim iskustvima u tom razdoblju, jedini odgovor koji ćete dobiti jeste da je društvo Lijanovići tijekom svog poslovanja svojim radnicima isplaćivalo redovne, kvalitetne plaće sa svim dodatnim uplaćenim doprinosima'', rekao je ministar i dopremijer kao suvlasnik i dopredsjednik stranke.

Podsjećamo, Lijanovićev povratak u ministarsku fotelju prvotno je u javnosti protumačen također kao povreda odluke suda da ne smije obnašati nikakve dužnosti. No, iz Suda BiH je kasnije potvrđeno kako se mjere zabrane nisu odnosile na Lijanovićevu fotelju u federalnoj Vladi.

Inače, radnici su pred sjedištem tvrke u Širokom Brijegu prenoćili te najavili kako neće odustati od potraživanja neisplaćenih plaća i uplate doprinosa, a doznaje se kako su iz tvrtke izneseni dokumentacija i računala.

Portal Bljesak.info zatražio je očitovanje Suda BiH, ali i Uprave za neizravno oporezivanje o Lijanovićevim priopćenjima te ih još uvijek čeka.

Kopirati
Drag cursor here to close