Dogovor kuću (ne)gradi

Lideri petorke opet bez dogovora, ali najavljuju konačan dogovor sutra u Budimpešti

Vijesti / Flash | 30. 10. 2013. u 21:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri pet političkih stranaka iz Federacije BiH na današnjem višesatnom sastanku sa šefom Izaslanstva EU u BiH Peterom Sorensenom nisu usuglasili rješenje za imlementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

Razgovori će biti nastavljeni sutra u Budimpešti, uz nazočnost Europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea.

Sudionici sastanka izrazili su optimizam u pogledu uspjeha sutrašnjih razgovora. Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija kazao je da su tijekom razgovora elaborirani razni modeli "koji su do sada bili na stolu".

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), kazao je da je model "otprilike dogovoren", ali da ima jedan detalj na koji su potrošili najviše vremena. 

"Nastavit ćemo sutra u Budimpešti zajedno sa Füleom", kazao je Izetbegović i dodao da je mišljenja kako je napravljen ogroman iskorak. 

"Ima jedan vrlo težak detalj. Vidjet ćemo da li ga možemo riješiti uz pomoć Fülea", kazao je Izetbegović.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) kazao je da su u tijeku današnjeg razgovora SDP, SDA i SBB imali jedinstven stav, ali da o detaljima ne može govoriti.

"Mislimo da smo napravili iskorak. Sutra nastavljamo u Budimpešti", kazao je Radončić. 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović smatra da dužina današnjih razgovora govori o tome koliko se toga razmotrilo.

"Nadam se da ćemo sutra u Budimpešti naći još malo snage i doći do konačnog rješenja", istaknuo je Čović. 

Martin Raguž, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), novinarima je večeras ispred zgrade PSBiH naglasio da se s pravom očekuje "da se dogodi jedna pozitivna poruka za BiH"

Kopirati
Drag cursor here to close