Agent tvrdi

Lideri Al-Qaede ponikli u BiH: Bin Laden je bio gost Alije Izetbegovića

Vijesti / Flash | 04. 03. 2015. u 07:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna je bila škola u kojoj su ponikli mnogi 'talentirani lideri' Al-Qaede, izjavio je za BBC Ajman Din, jedan od prvih članova Al-Qaede, koji je 1998. godine postao špijun britanskih obavještajnih službi MI5 i MI6.

Današnje Nezavisne novine donose priču Ajmana Dina, koji tvrdi kako je i Halid Šeik Mohamed, koji je bio arhitekt napada 11. rujna, također je jedan od onih koji su bili u Bosni.

"Moj utisak je bio, bar u to vrijeme, da je on boravio u Bosni kako bi zapazio talente, recimo to tako, koji bi bili korisni u kasnijoj borbi. Sjećam se da smo jednom zajedno sjedili na nekom vjenčanju, jedan pored drugog, i da mi on tada rekao: 'Eto, u Bosni je već kraj rata, ali što će se dogoditi poslije rata? Pitanje je hoćemo li lutati svijetom od jedne do druge bitke, pokušavajući da spasimo muslimane, dok će istovremeno neko drugi dobiti zasluge za to?' Drugim riječima, vlast će biti sekularna i neće vladati šerijatski zakon. Tada mi je rekao da moramo razmisliti o drugom frontu, gdje ćemo služiti islamu i gdje ćemo suštinski uskrsnuti duh džihada u muslimanskom svijetu. Mislim da je taj njegov mali govor bila prva naznaka da će džihad postati instrument da se ruše režimi i krene u teroristički rat protiv svih američkih interesa u regiji", ispričao je Din u emisiji "HardTalk", emitiranoj na BBC-ju, gdje je govorio o svojim džihadističkim počecima, koji su bili upravo u BiH, pišu Nezavisne novine.

Din je odrastao u Saudijskoj Arabiji, gdje je sovjetska okupacija Afganistana tijekom osamdesetih dovela do percepcije da je džihad plemeniti koncept, kojem se i on želio pridružiti. Bio je još tinejdžer kada se Jugoslavija raspala, a bh. muslimani se našli u opasnosti. Zajedno s prijateljem Halidom al Hadžom, koji je kasnije postao lider Al-Qaede u Saudijskoj Arabiji, krenuo je u BiH da postane mudžahedin.

"Rekao bih da je to jedno od najznačajnijih iskustava koje sam prošao. Naime, bio sam obični knjiški moljac iz Saudijske Arabije, koji se, sasvim iznenada, našao u bosanskim planinama držeći kalašnjikov, što mi je davalo osjećaj ogromne moći - osjećaj da učestvujem u ispisivanju povijesti, a ne samo da je promatram sa strane", počinje svoju priču Din i dodaje:

"I istovremeno, biti u vojnom kampu za obuku, dobiti znanje o nečemu o čemu tisuću godina ne bih pomislio, o borbi i ratnoj taktici, vojnim manevrima, te obučavati se uz toliko ljudi različitih nacionalnosti, kojima je jedini zajednički faktor bio to što su svi bili muslimani i svi su bili tu da sudjeluju u džihadu, u obrani bosanskog stanovništva, sve to je bilo jedno nevjerojatno iskustvo", kaže Din, pišu Nezavisne.

Dodaje da se u početku više bojao nepoznatog nego što se bojao činjenice u što ulazi, što odlazi na put koji je eventualno mogao završiti tako što bi svi poginuli.

"Lagao bih kada bih rekao da se nisam bojao smrti, ali sam počeo miriti se s idejom da ulazim u Bosnu i vrlo vjerojatno nikada neću izaći iz nje", rekao je Din, dodajući da je želio postati mučenik (šehid).

"Međutim, već pred kraj rata u Bosni među svojim suborcima sam počeo primjećivati nešto drugo. Oni koji su preživjeli počeli su usvajati taj neki antizapadnjački, antiglobalni osjećaj da je cijela globalna zajednica u zavjeri protiv muslimana u Bosni, jer su dobijali u ratu, pa su vjerovali da globalna zajednica želi da okonča rat prije nego postignu još više pobjeda. Zapravo imali su takvu percepciju. I s tom percepcijom, mislim da su svi oni počeli da vjeruju da je Zapad u ratu protiv islama, kao religije... I to je dovelo do dodatne radikalizacije, što ih je transformiralo od mudžahedina u džihadiste", istakao je Din.

Komentirajući izjavu Ajmana Dina, jednog od osnivača Al-Qaeade, a danas špijuna Velike Britanije, koju je dao BBC-ju, o tome da je BiH bila središte ove terorističke organizacije, Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da se to znalo i da su neki strani izvori tvrdili da je Bin Laden bio gost Alije Izetbegovića u vrijeme rata te da je tada i stvorena jedinica mudžahedina, pišu Nezavisne.

"Sad kada su njima počeli sijeći glave kao što su nama sjekli po Ozrenu, to im je interesantno", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close