Borba frakcija za naftu

Libija tone u potpuno bezvlašće, Hrvati pozvani na evakuaciju

Vijesti / Flash | 28. 07. 2014. u 19:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libija tone u potpuno bezvlašće. U glavnom gradu Tripoliju te najvećoj luci Bengaziju vode se žestoki sukobi trupa odanih vlasti i islamističkih boraca.

U samom Tripoliju najžešće borbe se vode oko aerodroma gdje je u protekla dva tjedna u žestokom sukobu milicije iz obalnog grada Misrate i one iz planinskog grada Zintana (koja kontrolira aerodrom već tri godine) ubijeno najmanje 97 ljudi.

U ponedjeljak je raketa pogodila jedan od tankova u najvećem tripolskom skladištu goriva u kojem se nalazi oko 90 milijuna litara benzina. Libijske su vlasti potvrdile da jedan od zapaljenih tankova, s kojeg se vatra proširila i na drugi spremnik, sadrži 6,6 milijuna litara benzina.

Prema izjavama očevidaca minobacačke granate padaju nasumice po gradu. Jedna je tako pogodila zgradu veleposlastvo Srbije, a napadnut je i konvoj vozila britanskih diplomata.

Kako je kazala glasnogovornica MVP-a Danijela Barišić za Jutarnji list, hrvatski veleposlanik Petar Ljubičić i još troje hrvatskih diplomata bit će evakuirano iz Libije do kraja ovog tjedna, a konzularni poslovi će se prebaciti na delegaciju EU. Ovo je prvi puta da Hrvatska evakuira svoje diplomatsko osoblje zbog ratnih sukoba.

Hrvatsko ministarstvo pozvalo je i hrvatske građane u Libiji da napuste tu zemlju. Evakuacija je počela već tijekom ovog vikenda kada je 35 radnika tvrtke Crosco, koji su u radili u kontinentalnom dijelu zemlje vraćeno u Hrvatsku. Dio radnika Crosca još radi na jednoj naftnoj platformi zajedno s djelatnicima talijanske tvrtke ENI. Kako se ne nalaze na sukobima zahvaćenom području oni zasad ostaju u Libiji.

Osim u Tripoliju žestoke se borbe vode i u Bengaziju, gdje su okršaji trupa lojalnih vladi i islamističkih boraca u nedjelju odnijeli najmanje 38 života. Stoga se može reći da se Libija doslovno strovaljuje prema dnu.

Analitičari tvrde da je na djelu najveća eskalacija nasilja od pada Gadafija 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close