Cvijanović tvrdi

Lažno prijavljeni na adresu OHR-a?

Vijesti / Flash | 24. 04. 2014. u 07:23 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je Srni kako je za nju priča o prebivalištu zaključena tema, te zapitala zašto bi Ured visokog predstavnika (OHR) reagirao kad zna da je na zgradu OHR-a u Sarajevu bilo lažno prijavljeno deset ljudi, a da je sada taj broj vjerojatno i veći.

"Želim vjerovati da gospodin Inzko ne promovira takve neregularnosti u BiH, kao što to ne bi promovirao ni u svojoj zemlji", rekla je Cvijanović Srni te istaknula kako je aktualno pitanje prebivališta pravno-sigurnosno pitanje, ali da ne bi bilo prvi put da se stranci upuste u političke igre koje doprinose neredu i nestabilnosti.

"Za mene je priča o prebivalištu zaključena tema. Kada se donese zakon odluka će prestati važiti", poručila je Cvijanović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je kako će reagirati nakon što vidi Odluku Vlade Republike Srpske o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji tog bh. entiteta.

''Ovu odluku još nitko nije vidio niti pročitao zbog čega je teško komentirati nešto što još nismo vidjeli. Sigurno, kada bude objavljena u Službenom listu, bit će reakcija OHR-a, ali nje još nema u Službenom listu'', rekao je Inzko.

No, premijerska RS-a je poručila kako OHR odluku ne može poništiti visoki predstavnik jer ''ne može poništavati ni zakone, a kamoli odluke''.

''Ne znam zbog čega silne povike da treba reagirati OHR, umjesto da ti koji zarađuju svoju dobru plaću, kao zastupnici i ministri ne donesu odgovarajući zakon? Zašto to mora raditi OHR? '', upitala je Cvijanović.

Prošli tjedan Vlada RS donijela je odluku o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području RS-a što je izazvalo brojne reakcije.

Nacrt zakona o prebivalištu i boravištu u Republici Srpskoj usvojen je u Narodnoj skupštini RS-a bez bošnjačkih zastupnika, a predsjednik RS-a, Milora Dodik, izjavio je kako ''Srpska usvajanjem zakona o prebivalištu i boravištu želi izbjeći mogućnost izbornih manipulacija koje su se događale prethodnih godina".

Odlukom je propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna dostaviti jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, a to su dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje te ovjeren ugovor o zakupu.

Vlast u RS-u tvrdi kako je traženje dokaza u skladu s europskim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close