Stara priča

Lajčak smatra da je pao interes pojedinih političara za europski put BiH

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 19:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je u četvrtak u Mostaru kako je pao interes pojedinih političara u BiH za europski put te zemlje te da se BiH ponovno nalazi u staroj priči - tko protiv koga.

"EU je ozbiljna. Mi smo donijeli upitnik i očekujemo rezultate. No, čini mi se da je interes za te europske stvari pao i da smo ponovno u staroj bh. priči tko protiv koga", naglasio je, te dodao kako se u BiH gubi proeuropska dinamika, ali da je sve moguće.

On je u izjavi za medije nakon susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o trenutnim političkim događanjima i europskom napretku zemlje ocijenio kako BiH ima europsku perspektivu, no da to ide veoma sporo i da se gubi previše vremena.

"BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU, no to ide veoma sporo i gubi se previše vremena. To je zbog kompliciranog sustava i zbog toga što je interes pojedinaca i političkih stranaka dosta često iznad interesa zemlje", istaknuo je šef slovačke diplomacije.

Ustvrdio je kako je još godinu i pol dana do slijedećih izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o tome što treba da se uradi s reformskom agendom, završetku procesa oko upitnika te da zemlja ide dalje prema EU.

Komentirajući izjave pojedinih američkih dužnosnika da na Balkanu jačaju nacionalističke tenzije, kazao je kako je točno da tenzije jačaju i to posebno između Srbije i Albanije, ili što se može vidjeti iz izjava srpskih i albanskih političara, naročito od albanskih koje su, kako tvrdi, neprihvatljive i nikome ne pomažu.

S njegovim viđenjem situacije u BiH složio se i predsjedatelj Ivanić koji također smatra kako se BiH nepotrebno zaustavila prema svom putu u EU.

"Izgubili smo vrijeme na neke nepotrebne teme oko kojih smo trebali imati dogovor, razvilo se nepovjerenje, a druge su teme došle, kao što je priča oko ispunjavanja upitnika, izvršavanja obveza i sl.", kazao je Ivanić.

Dodao je kako će kao Predsjedavajući Predsjedništva BiH učiniti sve da zemlja napravi neke pomake i da se važne stvari pokušaju vratiti na normalan kolosijek i suradnju.

Čović se u Mostaru susreo sa slovačkim ministrom vanjskih poslova

Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se u Mostaru s Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na susretu je razgovarano o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o napretku na europskome putu.

Čović je izrazio uvjerenje kako će BiH steći status kandidata do konca 2017. godine, te je istaknuo kako se aktivno radi na tome da bi se ovaj cilj ispunio.

Ministar Lajčak izrazio je zadovoljstvo napretkom BiH, te još jednom potvrdio spremnost Slovačke da nastavi pružati svu potrebnu potporu BiH u procesu euroatlantskih integracija.

Istaknuo je također kako je ta spremnost već pokazana u praksi, jer je od siječnja 2017. godine Veleposlanstvo Republike Slovačke u BiH preuzelo mandat kontakt-veleposlanstva NATO-a za BiH.

Na kraju susreta dr. Čović je izrazio zahvalnost za pruženu potporu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close