Lajčak stiže u pomoć

Lajčak će tražiti podršku za BiH

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 07:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se BiH i njena aplikacija za članstvo u Europskoj uniji definitivno neće naći na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), kako saznaje "Avaz", Miroslav Lajčak, šef diplomacije Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, tražit će od europskih ministara donošenje zaključka prema kojem će naša država u rujnu definitivno dobiti zeleno svjetlo za proces dobivanja kandidatskog statusa.

Ova informacija "Avazu" je potvrđena iz nekoliko izvora, a neslužbeno i iz ureda samog Lajčaka.

Kako piše ova novina, Lajčak je ovoj temi tijekom vikenda razgovarao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Preneseno je da će Lajčak informirati ministre vanjskih poslova EU da je krajem prošli tjedan Predsjedništvo BiH usvojilo protokol prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji predstavlja ključni uvjet za dobivanje zelenog svjetla za bh. aplikaciju te u konačnici formalnog uručenja upitnika Europske komisije potrebnog za kandidatski status.

Danas bi ovaj sporazum u Sarajevu i formalnopravno trebali parafirati šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar-Wigemark.

''BiH se mogla naći na dnevnom redu i sjednice Vijeća za vanjske poslove da nije bilo nedavne blokade europskog puta naše države, koja je, nasreću, okončana. Ovako ostaje da se čeka sljedeće zasjedanje jednog od vijeća EU, a koje je u rujnu'', kazao "Avazov" izvor iz Bruxellesa.

Kopirati
Drag cursor here to close