Posjeta

Lagumdžija-Schaller-Hill: Što prije implementirati donatorska sredstva za obnovu i rekonstrukciju

Vijesti / Flash | 01. 08. 2014. u 09:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je u odvojenim susretima veleposlanika Švicarske Konfederacije u BiH André Schallera i otpravnika poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

Dr. Lagumdžija se tijekom posjete veleposlanika Schallera sagovorniku zahvalio na uspješnoj suradnji koja je ostvarena u proteklom periodu i osobnom doprinosu unapređenju bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije.

Dr. Lagumdžija se veleposlaniku Schalleru posebno zahvalio za pomoć koju je Švicarska Konfederacija uputila BiH tijekom i nakon katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u svibnju ove godine, pri čemu je posebno značajnom istaknuo odluku Švicarske da na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu izdvoji po 5,900,000 CHF namijenjenih obnovi i rekonstrukciji pogođenih područja. Također je naglasio potrebu što hitnijeg implementiranja donatorskih sredstava za obnovu i rekonstrukciju zemlje.

Dr. Lagumdžija i veleposlanik Schaller su posebno istaknuli potrebu intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje u narednom periodu, a pojedinačno posebno potrebu zajedničke promocije uspješnih švicarskih investicija u BiH i organiziranja Biznis foruma BiH – Švicarska, a nakon prošlogodišnjeg foruma u Cirihu.

***

Tijekom susreta dr. Lagumdžije i otpravnika poslova Hilla razgovarano je o ekonomskoj suradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, mogućnostima za investiranje u BiH, te procesu obnove i oporavka BiH od posljedica katastrofalnih poplava, a nakon uspješno održane Međunarodne donatorske konferencije za BiH i Srbiju u Briselu.

Dr. Lagumdžija je, između ostalog, govoreći o potrebi da se implementacija donatorskih sredstava provede efikasno, odgovorno i transparentno, izrazio zadovoljstvo jer je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer dao suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o financiranju (Projekt hitnog oporavka od poplava) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, čiji je cilj financiranje prioritetnih potreba u poplavljenim područjima a koji je nedavno potpisan.

Također, dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je Vijeće ministara BiH podržalo prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH da se u mehanizam nadzora uključe i nevladine organizacije, po principu otvorenog partnerstva sa vladama (Open Government Partnership).

Kopirati
Drag cursor here to close