Nisu svi isti

Lagumdžija opet održao lekciju Amerikancima

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 09:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Samo promocija istine da u svakoj zemlji, pa tako i u BiH, ima i sposobnih i nesposobnih, pa tako i poštenih i nepoštenih ljudi, kao i političara, može dovesti do većeg učešća građana u demokratskom životu zemlje i do veće izlaznosti birača na izbore'', navedeno je u priopćenju za javnost nakon što se ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon što je primio je otpravnika poslova veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

Nisu svi političari isti, rekao je Hillu Lagumdžija, i dodao kako tvrdnje o uplatama pomoći na račune bh institucija samo doprinose većoj apatiji birača.

''Zato svatko ozbiljan, pa tako i BiH i američki dužnosnici, imaju obvezu da umjesto proizvoljnih optužbi javno objave koje institucije, odnosno političari, s imenom i prezimenom, nisu transparentno djelovale u bilo kojem slučaju kao što je to i proces obnove zemlje'', rekao je Lagumdžija i iskazao neslaganje s nekim promotivnim materijalima stranih država i međunarodnih institucija, iz kojih se može zaključiti da podržavaju konkretne političke stranke pa tako i SDPBiH.

''Interes države je da građani BiH u što većem broju izađu na izbore i suvereno donesu odluku o tome tko će ih predstavljati. To je važnije od interesa bilo koje stranke ili kandidata'', rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija se osvrnuo na stavove američkih diplomata nedavno iznesenim na blogu kao njihov osobni stav. Lagumdžija je između ostalog, ocijenio netočnim njihove tvrdnje da su međunarodne institucije dale više od pola milijarde eura pomoći BiH za obnovu i rekonstrukciju zemlje nakon poplava koja "zbog toga što bh. političari nemaju planove ili čak ozbiljne ideje za oporavak, nisu stigla do ugroženih građana BiH, a ta sredstva lideri koriste kako bi se popunile proračunske rupe“.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je od državnih i entitetskih vlasti dobilo informaciju da još niti jedna KM donatorskih sredstava nije uplaćena na račun bilo koje institucije BiH ili entiteta, tako da nije moglo ni biti zloupotrebe donatorskih sredstava, pa tako ni nenamjenskih popunjavanja proračunskih rupa.



Lagumdžija je od svojih sugovornika zatražio da umjesto paušalnih ocjena javnost obavijeste na koje i čije račune su uplaćena donatorska sredstva, kao i informaciju kako ona mogu biti isplaćena, pod kojim uvjetima i putem kojih međunarodnih organizacija.

''To je od izuzetnog značaja za ubrzanje procesa obnove u dijelovima BiH pogođenim prirodnom katastrofom'', poručio je Lagumdžija.

Iz njegova Ureda je priopćeno kako je, nakon uspješne Donatorske konferencije u Bruxellesu na kojoj je prikupljeno preko 810 milijuna eura za pomoć BiH došlo vrijeme da sve domaće i međunarodne institucije brže implementiraju odobrena sredstva.

Kopirati
Drag cursor here to close