Nečuveno nesinkronizirani

Lagumdžija odgovorio na kritike Bartha i Millera: Na čiji je račun točno uplaćeno 500 milijuna eura?

Vijesti / Flash | 20. 09. 2014. u 07:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom bloga u kojem direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i vojni ataše Scott Miller, pod naslovom "Nečuveno", tvrde da vlasti u BiH, na svim razinama, nisu ništa uradile da odgovore na potrebe građana nakon poplava, iako su međunarodne institucije vlastima BiH osigurale više od pola milijarde eura za pomoć i oporavak od poplava, te da su bh. vlasti taj novac umjesto građanima iskoristile za krpljenje proračunskih rupa, na svom blogu oglasio se ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ističući da bh. javnost mora znati da takve tvrdnje nisu točne.

- Mogu da se složim sa brigom dužnosnika američkog veleposlanstva što pomoć žrtvama od poplava u BiH nije bila pravovremena, što nije stigla do svih onako kako se očekivalo. O tome sam više puta i sam govorio. Nažalost, zaboravili su spomenuti i to da se mi u BiH nismo borili samo protiv poplava, nego i protiv birokratskih nepogoda koje su generirane činjenicom da imamo najsloženiji politički sustav sa trinaest nesinkroniziranih razina vlasti i sa velikim problemom preklapanja nadležnosti. Bilo bi fer da su podsjetili javnost i na to kako je taj sustav u Daytonu napravljen - istaknuo je Lagumdžija.

No, navodi da ono što kao ministar vanjskih poslova smatra nečuvenim iskakanjem iz diplomatskih normi ponašanja jeste potpuno izvrtanje činjenica kako bi se potkrijepio opasan i pogrešan narativ da su svi političari u BiH isti i uz to nesposobni.

On se slaže s tvrdnjom da su međunarodne institucije stavile na raspolaganje BiH na Donatorskoj konferenciji više od pola milijarde eura, te dodaje da je točno i to da se taj novac ne uplaćuje vlastima u BiH, nego putem međunarodnih organizacija, koje će same ili zajedno s lokalnim vlastima raditi na konkretnim projektima.

- Zaista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Barth i Miller, upoznaju bh. javnost o informaciji na čiji je račun točno uplaćeno 500 milijuna eura i gdje su otišla sredstva koja spominju u svom priopćenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH - naglašava Lagumdžija.

On ocjenjuje nevjerojatnim baviti se toliko ozbiljnom temom i davati paušalne ocjene da su donatorska sredstva otišla na krpljenje proračunskih rupa.

Također podvlači da nije točno da vlasti nemaju nikakav plan i nikakvu ideju kako da pomognu žrtvama. Navodi da je Vijeće ministara BiH uplatilo entitetima i Distriktu Brčko 10 milijuna KM. Kao primjer ističe Vladu Federacije BiH koja je svojim odlukama i aktivnostima izdvojila više od 100 milijuna KM za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su u svibnju i lipnju 2014. godine pogodile BiH.

- Ovo vjerojatno nije sve, ali je pogrešno kazati da nije ništa. Ministarstvo vanjskih poslova BiH radilo je zajedno s Europskom komisijom, UNDP-om, Svjetskom bankom, EBRD-om i svim prijateljskim zemljama širom svijeta na pripremi Donatorske konferencije na kojoj je prikupljeno više od 800 milijuna eura. Urađeno je dosta. Mnogo više za uraditi je pred nama. Zato pozivam i ovom prilikom donatore i prijatelje naše zemlje da obavijeste javnost i domaće nadležne institucije što su poduzeli od onoga što su obećali i rekli da će sami uraditi - kazao je na blogu ministar vanjskih poslova BiH.

On smatra da ne bi bila naodmet bolja koordinacija svih koji u obnovi zemlje mogu uspjeti samo ujedinjeni.

Lagumdžija ih je isto tako pozvao da sve propuste, kao i bilo kakvo netransparentno djelovanje domaćih i međunarodnih institucija, javno i argumentirano objave sa svim konkretnim imenima i činjenicama.

- Nismo svi isti. Ni mi, ni oni. Nečuveno je tvrditi da su svi isti. I oni i mi. Hvala svima koji nam pomažu ili to žele, ali to ne znači da nam treba držati predavanje svako onaj ko misli da o nama i našoj zemlji zna više od svih nas. Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan - zaključio je na svom blogu Zlatko Lagumdžija.

Kopirati
Drag cursor here to close