Dostupan tijelima BiH

Kutle traži da se svi predmeti protiv njega ustupe BiH

Vijesti / Flash | 27. 09. 2013. u 10:28 B.Lj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Dubrovniku raspisao je tjeralicu za Miroslavom Kutlom kojeg tereti za pretvorbeni kriminal, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, jer je druge navodno poticao da dižu kredite u korist njegove tvrtke Diona, za što je jamac bila Dubrovačka banka.

Prema riječima glasnogovornice navedenog suda Marije Donatović-Dabelić, tjeralica je raspisana nakon što je kazneno izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku Kutli odredilo istražni zatvor. On se tereti za poticanja na počinjenje kaznenog djela uslijed čega je nastala šteta velike vrijednosti.

Njegov odvjetnik u BiH Damir Alagić u razgovoru za Dnevni list navodi kako je Kutle domicilni građanin naše zemlje, jer njegovo državljanstvo nije stečeno, nego je vezano po njegovom podrijetlu i rođenju. Prema našem Ustavu, građani BiH se ne mogu izručivati drugim državama.

''Mi molimo, tražimo i zahtijevamo da se svi predmeti koji se vode protiv Kutle prepuste pravosuđu BiH. Važno je naglasiti kako je Kutle bio dostupan svim tijelima bh. vlasti'', istaknuo je Alagić.

Uz to, posebno naglašava činjenicu da je njegov klijent još 1999. godine podigao kaznenu prijavu protiv tadašnjeg hrvatskog premijera Zlatka Mateše i guvernera Narodne banke Hrvatske Marka Škreba za podrivanje ekonomske osnove hrvatskog društva.

Ta prijava, kako navodi, je odbačena na način da je rečeno kako je premijer samo jedan od članova Vlade RH, piše Dnevni list.

Alagić kaže kako je Kutle tada jasno upozoravao da će se Hrvatska naći u bezizlaznoj ekonomskoj situaciji zbog prodaje dobara strancima na način koji je to učinjeno.

''Kada se god u Hrvatskoj govorilo o privatizaciji, spominjalo se Kutlino ime iako on nije sudjelovao u privatizacijama u Hrvatskoj, jer jedina privatizacija u kojoj je sudjelovao jest “Gradski podrum”, tvrdi Alagić.

Upravo je jedina presuda u slučajevima protiv Kutle bila 2010., kada je dobio dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju “Gradski podrum”. Nakon što je ta presuda postala pravomoćna, doznalo se da se Kutle nalazi u našoj zemlji.

Kada je Hrvatska presudu za “Gradski podrum” poslala BiH, njegova obrana zatražila je u rujnu 2011. novo suđenje navodeći da je osuđen u montiranom postupku, piše Dnevni list.

U konačnici sud u Sarajevu odbio je u travnju ove godine zahtjev Ministarstva RH pravosuđa za izvršenje presude Kutli uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u Kaznenom zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. Alagić tvrdi kako se u slučaju “Gradski podrum” pojavilo mnogo anomalija.

Vještakinja u tom slučaju je javno rekla kako će se “Kutli napiti krvi”. Nakon toga, vještačenje je napravio Ekonomski institut iz Sarajeva te utvrdio kako Kutle nije počinio kazneno djelo. Nakon razdvajanja slučaja “Gradski podrum”, Kutle je oslobođen u predmetu “Gradski podrum 2”, a vještačenje u tom slučaju se potpuno podudaralo s onim iz Sarajeva, tvrdi Alagić.

Upravo zbog svega toga smatra kako bi u BiH zakonito dokazali određene činjenice koje se tiču svake podnesene kaznene prijave protiv Kutle, te dokazali kako je u njegovim slučajevima bilo raznoraznih pritisaka. Uz to, potvrdio nam je kako je njegov klijent završio poslove u Banja Luci te trenutačno živi na relaciji Mostar – Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close