O politici

Kusturica: Velike promjene na Balkanu vodile bi u krvoproliće

Vijesti / Politika | 16. 09. 2017. u 08:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni režiser Emir Kusturica ocijenio je da je veoma teško biti političar na Balkanu i da se u to ne bi uplitao bez obzira što mu "podmeću" i često pišu da se kandidirao za predsjednika ili da je osnovao neku stranku.

"To je jedna šahovska utakmica, potezi su predviđeni, a velike promjene bi vodile u veliko krvivoproliće", rekao je Kusturica.

Smatra da će bilo koja garnitura koja dođe na vlast sa sobom donijeti ispunjenje želja nekoga sa strane.

"Jer ako to ne uradi, završit će kao Zoran Đinđić, a ako budu previše na strani onoga za šta smo optuženi u ovom ratu, onda će se naći netko tko može napravti veći nered i da zapravo vratiti sat unazad", naveo je Kusturica.

On je za beogradski "Blic" rekao da je njegova politička deviza "misli globalno, djeluj lokalno", te da je tijekom svoje karijere birao teži put i da je procjene sa kim treba da uđe u sukob, a za koga treba da tvrdi na političkoj sceni da valja ili ne valja, ostavljao samom sebi.

"Malo tko može u Srbiji da se izmjeri sa mnom u dužini prokopanog vodovoda, kanalizacije i činjenice da sam u našu zemlju doveo najveće svjetske zvijezde. Doduše, jeste bilo ovih koji su tvrdili da sam napravio državni hotel, a da sam u svoj dovodio Johnnyja Deppa da mu prodajem sendviče", naveo je Kusturica.

Odgovarajući na pitanje da li je za ulazak Srbije u NATO, Kusturica je rekao da, što se njega tiče, ideja o Alijansi, odnosno ideja o pokoravanju je obavljena već na početku Bondstila.

"Ali, što se mene tiče, dokle god se političkim sredstvima ova vlast pokušava držati podalje i daje neutralnost, bit ću tih i miran. Zato što mislim da je to jedini preduvjet za moju percepciju slobode, ali i slobode srpskog naroda", istaknuo je Kusturica.

Govoreći o atentatu na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, Kusturica je rekaa da je on vezan za Kosovo i Metohiju.

"U toj velikoj svjetskoj politici postoje strateške odrednice koje vode ka nečijem ubistvu. Ne govorim tko je njega ubio, jer to ne znam. Postoje te spekulacije. Ali, sigurno je da on nije imao prava na autonomiju za koju je vjerovao da ima i da je rješenje pitanja Kosova, koje je on htio predložiti, zapravo bilo jedno od uslova za njegovo smaknuće", naveo je Kusturica.

Kopirati
Drag cursor here to close