bih treba slati signale

Kurz: Ni Referendum ne može skrenuti BiH s EU puta

Vijesti / Flash | 28. 09. 2016. u 07:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Referendum održan u Republici Srpskoj potpuno nepotrebno skreće pozornost s reformskog procesa Bosne i Hercegovine, ali, usprkos svemu, ona se jasno nalazi na putu k članstvu u Europskoj uniji, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Kurz je u intervjuu izrazio brigu zbog referenduma održanog u RS-u, ali i napetosti koje su se pojavile u regiji.

''Za Austriju i mene osobno, BiH je važna partnerska zemlja. Mi smo u EU 20. rujna bili u mogućnosti da bosanskohercegovački zahtjev za pristupanje proslijedimo Europskoj komisiji. Sada je na BiH da pošalje jasne signale'', poručio je Kurz.

Upitan može li zbog referenduma rad na integraciji u Europsku uniju, ipak, ispaštati, odnosno kako se suprotstaviti ovim negativnim potezima, Kurz je podsjetio da je Vijeće EU, kada se sastalo 20. rujna, suglasilo s prosljeđivanjem molbe za pristupanjem, a time i daljnjim važnim korakom u nastavku procesa pristupanja, ono je pri tome naglasilo i svoju nedvojbenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao ujedinjene i suverene države.

''Drugim riječima, samo kao ujedinjena zemlja, na koju u Bruxellesu čeka tek jedna stolica, BiH će ostvariti daljnji napredak u procesu pristupanja EU'', rekao je Kurz.

Kopirati
Drag cursor here to close