Nakon posjeta

Kurteš: Uniforme i ostala oprema za policiju stiže do kraja godine iz Turske

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 10:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja godine bi trebao stići kontigent donacije Republike Turske za jačanje kapaciteta policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), rekao je za Anadolu Agency ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš nakon povratka iz dvodnevne posjete Turskoj.

Kurteš je zajedno s policijskim komesarom Kantona Sarajevo (KS) Vahidom Ćosićem u Ankari imao susret s ministrom unutarnjih poslova Turske Efkanom Alom i generalnim direktorom policije Turske Mehmetom Kiliclarom.

Ministar Kurteš je boravio u službenoj posjeti Turskoj na poziv Veleposlanstva Turske u BiH, a s ciljem operacionalizacije ranijih dogovora o donaciji Vlade Turske policijskim agencijama u FBiH o kojoj su ranije razgovarali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija tijekom svojih ranijih posjeta Turskoj.

"Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji Vlade Republike Truske koja će biti prvenstveno usmjerana za jedinice za specijalnu podršku u županijskim ministarstvima unutarnjih poslova u FBiH i antiterorističku jedinicu Federalne uprave policije (FUP). S kolegom ministrom Alom smo imali veoma uspješne razgovore u okviru kojih je Turska izrazila spremnost da što prije donira neophodnu opremu koja će unaprijediti efikasnost i rad policijskih agencija u FBiH", rekao je Kurteš za AA.

Predstavnici FUP-a i federalnog Ministarstva unutarnjih poslova sa dužnosnicima Kantonalne uprave Sarajevo u BiH su donijeli i neke uzorke opreme, prvenstveno uniformi, koje će nakon testa biti sastavni dio pomoći Turske u okviru podrške jačanju kapaciteta policijskih agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close