Konferencija

Kurteš: Projekt EU je snažan poticaj suradnji agencija za provođenje zakona

Vijesti / Flash | 24. 04. 2014. u 14:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš je danas u Sarajevu kazao da aktivnosti realizirane u okviru projekta Europske unije 'EU podrška provedbi zakona' predstavljaju snažan poticaj djelotvornoj suradnji agencija za provođenje zakona i tužiteljskih struktura, čime se značajno jača front borbe protiv svih oblika kriminala, naročito onog s obilježjem organiziranosti i koruptivnog ponašanja.

"Značajan broj naših istražitelja je pohađao i uspješno završio obuke o najnovijim metodama prikupljanja dokaza i provođenju najzahtjevnijih kaznenih istraga. Kroz radionice i seminare, na kojima su zajednički sudjelovali policijski istražitelji i predstavnici tužiteljskih organa, promovirana je suradnja, bolje međusobno razumijevanje i sinkroniziranost, zajedničko djelovanje u odnosu na različite vrste sigurnosnih izazova", kazao je ministar Kurteš na konferenciji o projektu 'EU podrška provedbi zakona'.

Po njegovim riječima, dužna pažnja je posvećena jačanju kapaciteta za strateško planiranje unutar operativnih policijskih tijela, tako da je značajan broj rukovodnih policijskih službenika iz policijskih agencija u Federaciji BiH prošao obuku čije težište je bilo na jačanju prevencije, kao izuzetno važnom segmentu borbe protiv kriminala uopće.

Naveo je da posebno značajnim smatra činjenicu da je urađen prijedlog strateškog dokumenta u kome su sadržana organizacijska i tehnička rješenja neophodna za uspostavljanje efikasnijih i međusobno kompatibilnih operativno - komunikacijskih centara na nivou FBiH i županija u Federaciji BiH.

"Uzimam sebi za pravo da konstatiram da je realizacijom ovog projekta urađeno zaista mnogo, ali tvrdim da je ostalo još dosta toga što je potrebno napraviti, unaprijediti i poboljšati. Jačanje kapaciteta i sposobnosti policijskih tijela i tužiteljskih organa je prioritetan i trajan zadatak, a nemam sumnje da ćemo u njegovom izvršenju imati kontinuiranu podršku naših prijatelja iz Europe i SAD-a", kazao je Kurteš.

Zahvalio je Europskoj komisiji na projektiranju, financiranju i uspješnoj realizaciji ovog složenog i veoma važnog projekta. "BiH je europska država i naš je cilj da institucije ove zemlje funkcioniraju po europskim standardima. Vi ste nam ovim projektom značajno pomogli da te standarde spoznamo, prihvatimo i primijenimo", kazao je ministar Kurteš.

Direktor Policije RS-a Gojko Vasić je izrazio zadovoljstvo u pogledu onoga što je postignuto zahvaljujući ovom projektu. "Ovo je prvi projekat u kojem je Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a sudjelovalo od samog početka, u svim njegovim fazama, pa su time i rezultati u skladu s našim očekivanjima u mjeri u kojoj je to bilo moguće", kazao je Vasić.

Po njegovim riječima, MUPRS-a i dalje ostaje posvećen usvajanju najbolje europske prakse u oblasti unutarnjih poslova i sigurnosti i otvoren za sve vidove suradnje. Projekt 'EU podrška provedbi zakona' započeo je u svibnju 2012. i trajat će do travnja 2014. godine. Projekt financira EU u iznosu od sedam milijuna eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010).

Kopirati
Drag cursor here to close