Protivljenje

Kurdi prosvjedovali protiv pučista i Erdogana: Želimo demokraciju, ali ne njegovu

Vijesti / Flash | 24. 07. 2016. u 06:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća prokurdskih aktivista okupilo se u subotu u Istanbulu izražavajući protivljenje pučistima, ali i izvanrednom stanju što ga je uveo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, piše Hina.

Prosvjednici su se na poziv glavne prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) okupili u sjevernoj četvrti Istanbula izvikujući "Ne pučistima".

"Ne želimo vojni udar u zemlji", rekla je tridesetgodišnja Latifa, pristaša HDP-a, dodavši da "Erdoganova politika ne ide u prilog demokraciji".

"Mi želimo demokraciju, ali ne njegovu", poručila je.

"Boriti se protiv puča je pravedno, legitimno i opravdano. No mjere koje su poduzete samo će otvoriti put još većoj nepravdi", smatra predsjednik ogranka HDP-a i odvjetnik Selahattin Demirtas koji je sudjelovao u prosvjedu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

Ta je mjera bila "nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča", rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost.

Turska je nakon puča suspendirala 37500 javnih službenika i policijskih časnika, među njima puno djelatnika ministarstva obrazovanja i ukinula je licence za 21000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10000, uključujući više od 7000 vojnika i najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11000 putovnica kako bi se sprječio bijeg ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

Kopirati
Drag cursor here to close