Izjava na izjavu

Kukić o zemljaku: Karamatić je marginalac i pokusni kunić

Vijesti / Flash | 23. 05. 2017. u 06:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Hrvatska neće se ni na koji način uplitati u ključne unutarnje procese u BiH, pogotovo u moguće oživljavanje i reaktiviranje Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Na ovakav zaključak otprilike svode se reakcije analitičara iz BiH i Hrvatske u njihovom osvrtanju na izjavu Marija Karamatića, izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH, koji je u intervjuu Nezavisnim novinama ovakvu mogućnost ostavio potpuno otvorenom.

Naime, Karamatić, koji je i član Predsjedništva HNS-a, poručio je da će se hrvatska politika vratiti "na početne položaje, prije potpisivanja Washingtona", odnosno reaktiviranje Herceg Bosne, ako do kraja godine ne budu prihvaćene izmjene Izbornog zakona na način kako to želi HNS.

Zagrebački analitičar Davor Đenero smatra da nema govora da će se službeni Zagreb uplitati u unutarnje stvari susjedne suverene države.

"Međutim, Hrvatska insistira na osiguravanju pune konstitutivnosti naroda kroz promjene izbornog zakonodavstva. I ono što smatram uspjehom politike predsjednice Grabar-Kitarović jeste da je kod hrvatskih udruga uspjela prebaciti fokus s trećeg entiteta na promjene izbornog zakonodavstva u BiH. A to je i obveza oprema EU", ističe Đenero.

Na pitanje kako pomiriti potpuno suprotne stavove kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Đenero odgovara konstatacijom da Hrvati u BiH imaju najveći problem sa svojom političkom elitom, koja se pokazala nedoraslom.

"Kada imate strukturu u BiH kakvu imate, onda je nužno da političari mogu biti sposobni na kompromis", poručuje Đenero.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, ističe kako bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti predstavnike bh. Hrvata kako bi pokrenuli ovo pitanje, imajući u vidu da bi tako stvorili novi veliki razdor među samim hrvatskim življem u BiH.

"Razlog zašto takvu inicijativu nisu nikad pretočili u neki pravni prijedlog jeste što bi u tom slučaju HDZ izgubio barem pola svog biračkog tijela. Sva istraživanja od 1996. do danas pokazuju da je između 30 i 50 posto Hrvata protiv priče o trećem entitetu, jer se postavlja pitanje što onda s Hrvatima srednje i sjeverne Bosne", rekao je za Nezavisne novine Latal.

Slično promišlja i Slavo Kukić, za kojeg je, pak, Karamatić obični marginalac.

"Ako se zna da je taj gospodin u parlament ušao sa 150 glasova, onda njegova izjava bitno gubi na težini. Ona, zapravo, pokazuje da je on samo istureni zec onoga čijom je voljom došao u parlament, dakle lidera HDZ-a", rekao je Kukić.

S tim u vezi zaključuje kako je Karamatić tek pokusni kunić koji treba da pokaže dokle se s takvim izjavama može ići.

"Naravno da ne vjerujem u spremnost vlasti RH da se upuste u tu vrstu avanture. To bi bilo izravno miješanje u unutarnje stvari BiH i medvjeđa usluga vlastitom narodu", rekao je Kukić.

Kopirati
Drag cursor here to close