Nasilje

Ksenofobija u Johanesburgu: Prosvjednici naoružani mačetama i maljevima napadaju strance

Vijesti / Crna Kronika | 18. 04. 2015. u 06:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasilje protiv doseljenika širi se komercijalnim središtem Johanesburga. Policija je ispaljivala čelične metke presvučene gumom na skupinu prosvjednika protiv stranaca u središtu Johanesburga u petak poslijepodne, u pokušaju da odvoje prosvjednike od skupine imigranata.

U provinciji Gauteng, čiji je Johanesburg glavni grad, policija je uhitila 18 osoba nakon cjelonoćnih uličnih borbi, kazao je u petak zamjenik policijskog komesara, general-bojnik Phumzo Gela.

Ranije u petak, policija se sukobila sa skupinom Južnoafrikanaca u johanesburškom području Jeppestown. Okupljeni u ovoj skupini nosili su maljeve i sjekire, a skupivši se u gradskom centru, uzvikivali su „Stranci moraju otići“.

Skupine Južnoafrikanaca u Jeppestownu i Clevelandu blokirali su ulice kamenjem i zapaljenim gumama, a potom naređivali strancima da napuste državu, navodi policija. Jeppestown i Cleveland su susjedstva koja se nalaze uz Sredipnji poslovni distrikt (CBD) Johanesburga.

Navodi se kako je nekoliko prodavnica u CBD-u opljačkano i uništeno, što dalje jača tenzije između stranaca i Južnoafrikanaca u Johanesburgu. Policija je priopćila kako su osumnjičeni pokušavali provaliti u prodavnice čiji su vlasnici stranci.

Podjela među Južnoafrikancima

Glasnogovornik policije Dlamini kazao je Al Jazeeri kako je mir vraćen, no odbio je otkriti je li policija dobila točne izvještaje o daljim prijetnjama nasiljem strancima u gradu.

Nasilje nad doseljenicima počelo je u travnju, u lučkom gradu Durbanu, a do sada je poginulo najmanje šest osoba. Glasine o predstojećim napadima na strance nastavljaju pogađati živote stranaca u Johanesburgu.

Ahmed Fifa, 35-godišnji vlasnik prodavnice u naselju Ramaphosa koje se nalazi istočno od Johanesburga, rekao je kako je lokalno stanovništvo u četvrtak navečer upozoravalo strance da napuste ovu lokaciju.

''Jedan od lidera zajednice je došao i kazao nam da ponesemo sve što imamo i spasimo svoje živote“, kaže Fifa i dodaje kako su Južnoafrikanci u Ramaphosi podijeljeni na one koji žele zaštitit strance i one koji namjeravaju silom protjerati strance.

''Ne mogu se vratiti dok se situacija ne smiri. Vidio sam šta se desilo u Durbanu, moram spasiti svoj život. Jedini problem ovdje je ksenofobija.''

Kopirati
Drag cursor here to close