Pozvali narod na ulice

Kriza vlasti u Hrvatskoj: U Saboru svađa zastupnika, ministri pozivaju narod na ulice

Vijesti / Flash | 28. 04. 2017. u 10:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Hrvatskog sabora u petak je započela desetominutnom stankom, nakon čega je nastavljena međusobnim optužbama vladajućih stanaka – Mosta i HDZ-a, kao i oporbe.

Nova kriza vlasti u Hrvatskoj eskalirala je u četvrtak, nakon što je premijer Andrej Plenković smijenio tri Mostova ministra koji su odbili podržati ostanak u Vladi ministra financija Zdravka Marića čiju smjenu, pak, traži oporba zbog njegovog angažmana u Agrokoru prije ulaska u Vladu.

Dok oporba poziva na ostavke, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić smatra kako "narod treba reagirati jer se radi o uzurpaciji vlasti".

Predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić poručuje šefu Mosta kako bi trebao isključiti iz stranke smijenjenog ministra Orepića jer je, kaže, pozvao narod na ulice.

S druge strane, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je HDZ i Most da "prestanu biti koalicija kaosa", da smire situaciju i čuvaju dignitet institucija "jer ljude ne zanimaju njihovi sukobi".

"Zemlja je i dalje u krizi, od odnosa sa Slovenijom do Agrokora - prestanite s degutantnim populizmom i lešinarenjem! Treba nam smirivanje", napisao je Vrdoljak na Twitteru.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio je kako Hrvatska u ovom trenutku nema parlamentarnu većinu, a premijera Andreja Plenkovića pozvao je da, ako je ima, to pokaže u Saboru ili da da ostavku.

"Plenković umjesto da pokaže 76 glasova zastupnika, ponaša se na nedostojan način za premijera. Govori 'pokazat ću vam', 'sutra ćete vidjeti', a u biti je nema", rekao je Maras.

Da je razrješenje aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova jedini izlaz iz političke krize, smatra predsjednik IDS-a Boris Miletić.

"Trenutno imamo tri razriješena ministra koji su izgubili povjerenje premijera, no imaju povjerenje predsjednika Sabora. To znači da su blokirani i Vlada i parlament, odnosno da imamo potpunu blokadu države", ocijenio je Miletić.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je, pak, kako od 2007. porezni nadzor nije ušao u Agrokor, najveću hrvatsku tvrtku vrijednu 50 milijardi kuna, a premijera Andreja Plenkovića optužio da štiti "gazdu".

"Je li ovo Republika Hrvatska za koju su se borili branitelj ili je to Hrvatska koja je 'gazdin' feud u kojoj porezni nadzor ne želi ući, a ministar financija to zna i ne daje nikakav nalog? Premijer koji je upoznat s time štiti ministra, a smjenjuje tri ministra koji rade svoj posao", rekao je Grmoja.

Kopirati
Drag cursor here to close