Puklo

Kriza u Federaciji: Odgođene sjednice

Vijesti / Flash | 26. 07. 2016. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za danas najavljeno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgođeno je do daljnjeg, potvrdio je novinarima predsjedatelj zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović.

Odgodu je tražio zastupnički klub koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Osmanović je rekao da vladajuća koalicija nije ugrožena.

Za idući jedan je najavio sastanak predstavnika triju stranaka parlamentarne većine (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatska demokratska zajednica). Po Osmanovićevim riječima, tada bi trebalo biti odlučeno o nastavku zasjedanja Zastupničkog doma.

Šef Kluba SDA naveo je također da je njegova stranka bila za to da zasjedanje bude održano danas posebno stoga što u najavljenom dnevnom redu nije bilo točaka koje bi mogle biti predmet eventualnog sporenja među koalicijskim partnerima. Međutim, dodao je Osmanović, kolege iz bloka predvođenog HDZ-om BiH, tražeći odgodu, rekle su i da traže političke konsultacije stranaka vladajuće većine.

Osmanović smatra kako se ovdje radi o nezadovoljstvu HDZ-a time što je u Zastupničkom domu ranije stavljeno na dnevni red ili prihvaćeno više predloženih zakona, među njima izmjene aktualnog zakona o igrama na sreću, pa HDZ želi zaustaviti prohodnost tih akata u Domu naroda.

Ipak očekuje, rekao je, da će Dom naroda zakazati svoju sjednicu i staviti na dnevni red izmjene zakona o igrama na sreću, važne za fiskalni sustav Federacije, kako je dodao.

Osmanović, osim što je ustvrdio da vladajuća koalicija nije upitna zbog današnjeg razvoja događaja i da se događaji u Parlamentu neće odraziti na odnose u Vladi FBiH, naveo je i opredjeljenje njegove stranke za očuvanje koalicije mada ima nekih pitanja ''teških za koalicijske partnere''.

Njegova stranka će beskompromisno predlagati sve što smatra važnim za građane i prihvaćat će pozitivne kompromise, a ''štetne, truhle kompromise, ne'', naveo je također Osmanović.

Na novinarsko pitanje da li je ''truhli kompromis'' to što je odgoda današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma prihvaćena, odgovorio je odrečno.

''Ovo nije 'truhli kompromis' jer nije ugrožen nijedan zakonski projekt'', zaključio je.

Naime, Klub HDZ -HNS za tražio je odgodu sjednice i sastanak čelnika koalicijskih partnera zbog preglasavanja Hrvata.

Kopirati
Drag cursor here to close