Misteriozna ostavka

Kriza u Federaciji ide na sud

Vijesti / Flash | 25. 06. 2012. u 14:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prostornog uređenja i zamjenik predsjednika Vlade FBiH Desnica Radivojević danas je izjavio novinarima u Sarajevu da je ostavka koja je došla do predsjednika FBiH falsifikat i da on to nikada nije potpisao te da nije ni imao nikakvog razloga da podnese ostavku.

"Došlo je do zloupotrebe od osobe iz SDA samo zato što sam razmišljao svojom glavom i nastojao da se politička situacija smiri i da počnemo normalno raditi. Da su mi to u SDA ponudili kao časnom čovjeku možda bih to i potpisao, ali to mi nikad nisu ponudili. S ovakvim činom što se tiče SDA ja sam završio i imam namjeru postati članom SDP-a", istaknuo je Radivojević.

Budimir novinarima pokazao potpis

Najavio je da danas pokreće upravni spor u Kantonalnom sudu radi osporavanja odluke predsjednika FBiH i zatražit će da se donese privremena mjera u obustavi odluke predsjednika FBiH do okončanja sudskog procesa.

No, sporni preslik ostavke danas je novinarima predočio predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir. Na konferenciji za novinare povodom najnovijih događanja rekao je kako je u Federaciji BiH na djelu nepoštivanje Ustava, institucija i zakona F BiH te rušenje Ustavnog poretka što vodi bezakonju i anarhiji.

''Vladavina straha bilo kojeg oblika mora biti prekinuta, a u Bosni i Hercegovini svi građani moraju biti jednaki pred zakonom'', rekao je Budimir i dodao kako se posljednjih nekoliko tjedana, a napose od sjednice Vlade F BiH održanoj prošli petak došlo do generiranja krize te da se pokušava pritiscima, nezakonito i protivno Ustavu F BiH izvršiti promjena Vlasti koja je uspostavljena nakon općih izbora 2010 godine.

Nikšić tužio Budimira

Budmir je novinarima rekao kako je tijekom sjednice Vlade u njegov Ured dostavljena pismena ostavka Desnice Radivojevića na poziciju ministra prostornog uređenja.

''Nakon izravnog telefonskog kontakta s Radivojevićem, tijekom koga sam ga upoznao da je u moj ured dostavljena njegova pismena ostavka i da je potpisano njegovo razrješenje, Radivojević nije izrazio neslaganje s tim razrješenjem'', rekao je Budimir.

No, s njim se ne slaže premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, koji je medijima poslao priopćenje, a predsjedniku Federacije pismo u kojem navodi kako ministar Radivojević nije podnio ostavku i kako je protiv Budimira podnio krivičnu prijavu.

Nikšić navodi kako je, nakon što je dobio Budimirovu odluku o prihvaćanju ostavke Radivojevića, od njega pismeno zatražio da preispita odluku jer je, prema tvrdnjama Nikšića, ministar Radivojević na sjednici Vlade izjavio da nije podnio ostavku.

''S obzirom da do danas nisam dobio odgovor od Vas na ovo pismo, smatram kako ovu dobronamjernu sugestiju niste prihvatili. Ovim putem Vas, stoga obavještavam da sam protiv Vas danas uputio krivičnu prijavu zbog sumnje da ste na ovaj način počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja'', naveo je Nikić u pismu. Dodao je kako je krivičnu prijavu Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu podnio zbog Budimirove zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Razmjena optužbi

Nikšić u prijavi navodi kako je Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH izričito propisano da 'ministar podnosi ostavku ako smatra da nije u mogućnosti da uspješno vrši povjerena ovlaštenja i obaveze, odnosno da ne može preuzeti odgovornost za njihovo vršenje'.

''Kako je dopremijer Radivojević u trenutku zaprimanja spomenute odluke bio prisutan na sjednici Vlade Federacije BiH, zatražio sam od njega da se izjasni o odluci, odnosno je li točno da je podnio ostavku predsjedniku Federacije Budimir Živku. Dopremijer Radivojević je na postavljeno pitanje izričito izjavio da nije točno da je podnio ostavku, odnosno da spomenuta odluka nije donesena na njegov osobni zahtjev'', naveo je Nikšić.

No, Budimir je pred novinarima optužio federalnog premijera da je ''odlučio zanemariti Odluku predsjednika F BiH o razrješenju ministra Radivojevića te nastavio sjednicu Vlade na kojoj je ministar Radivojević sudjelovao kao punopravni član Vlade.''

''U slučaju da Predsjednik Vlade smatra kako je Odluka Predsjednika nezakonita ili protuustavna, zakonom su propisane procedure koje daju mogućnost postupanja, a to je Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke predsjednika koji može pokrenuti Predsjednik Vlade ili jedan od dopredsjednika, a gospodin Radivojević može pokrenuti i zahtjev za utvrđivanjem zakonitosti postupka Predsjednika F BiH'', rekao je Budimir.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić smatra da je akt predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s razrješenjem Desnice Radivojevića s dužnosti ministra prostornog uređenja i federalnog dopremijera apsolutno ništavan.
Mikulić pojašnjava da zakon predviđa da je za donošenje takvog akta, ili bilo koje odluke potreban zahtjev stranke, te da u slučaju njegovog nepostojanja, odnosno nepristanka stranke takav akt (odluka) ne proizvodi bilo kakvo pravno djelovanje.

Bevanda smjenjuje ministre

Dodao je kako sve odluke Vlade Federacije BiH, koje su donesene bez osam ministara nevažeće te pokazao zahtjev osam ministara federalne Vlade za zaštitu ustavnosti.

I dok se u Federaciji zakuhalo oko rekonstrukcije vlasti koju je pokrenuo SDP- BiH, na državnoj razini ide nešto jednostavnije. Premijer Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda, je dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH Odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra obrane BiH i zamjenika ministra financija i trezora BiH.

Podsjećamo, smjenu ministara iz reda SDA, zatražio je 31. svibnja ove godine predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je tada tražio smjenu ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra financija Fuada Kasumovića.

Blamaža pred odlazak u Bruxelles

Ovime Bosna i Hercegovina još jednom pokazuje neozbiljnost i kompliciranost svoje politike i to samo dva dana prije nego što bi lideri političkih stranaka trebali otputovati u Bruxelles na sastanak s europskim tajnikom za proširenje Štefanom Fuelleom.

Poziv iz Bruxellesa upućen je trojici članova Predsjedništva, premijerima entiteta te gradonačelniku Distrikta Brčko. Poziv je upućen i šestorici lidera političkih stranaka, ali je nepoznanica tko će biti šesti – Sulejman Tihić, predsjednik SDA ili Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost i novi politički partner Zlatka Lagumdžije.

Također, ne zna se ni što bi bh predstavnici mogli predstaviti u sjedištu Europske unije, budući da se trebalo razgovarati o aktivaciji napora za priključivanje Uniji kao i provedbi presude u predmetu 'Sejdić-Finci'. Bosna i Hercegovina, novim političkim previranjima, pokazala je kako je opet napravila veliki zastoj u pomacima naprijed, a nije se napravilo ništa ni na provedbi presude suda u Strasbourgu.

Kopirati
Drag cursor here to close