Kriminalna skupina

Krivotvorenim dokumentima pribavljali državljanstvo BiH

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 07:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslije opsežne istrage podignuta je optužnica protiv osoba koje su na nezakonit način, za novčane naknade, omogućavali nezakonito stjecanje državljanstva i dokumenata BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Slaviše Trifunovića, rođenog 01.01.1975. godine u Rainovcima, Hrvatska, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH i Hrvatske, Krste Jokića, rođenog 30.03.1966. godine u Sarajevu, nastanjen u Bijeljini, državljanin BiH, Dragane Knežević, rođene 08.04.1974. godine u Bijeljini, nastanjena u Bijeljini, uposlena u MUP RS, CJB Bijeljina, CIPS Bijeljina, na poslovima stručnog suradnika za poslove prebivališta, boravišta, osobnih iskaznica i JMBG i Zorana Trnovca, rođenog 22.08.1964. godine u Zemunu, nastanjen u Ugljeviku, državljanin BiH i Srbije.

Optuženi se terete da su postali članovi organizirane kriminalne skupine, koju je osnovao prvoptuženi Trifunović, kako bi ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, na način da osobama koje nemaju pravo na identifikacijske dokumente i državljanstvo BiH, na temelju krivotvorenih dokumenata, omogućuju uvođenje tih osoba u CIPS sistem i nezakonito dobivanje dokumenata BiH.

Tijekom istrage, utvrđeno je da su optuženi prikrivenom istražitelju SIPA-e, pod pseudonimom 'X', tijekom 2007. godine, omogućili nezakonito stjecanje dokumenata, osobne iskaznice i putne isprave BiH. Činjenjem ovih kaznenih djela, prouzročene su štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i međunarodni ugled naše zemlje, kao i sigurnost i povjerljivost sistema osobnih dokumenata.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenja isprave i zlouporabe službenog položaja ili ovlasti. Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala, te naročito onih oblika kriminala kojima se nanosti šteta međunarodnom ugledu naše zemlje i sigurnosti građana, na europskom putu Bosne i Hercegovine.

U okviru ove istrage, očekuje se podizanje još optužnica protiv više osoba u narednom razdoblju. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close