Prepucavanje

Kriminal i zločini na čekanju zbog rata Suda i Tužiteljstva

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 09:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj pozvao je dužnosnike Tužiteljstva i Suda BiH da se suzdrže od javnog iznošenja podataka iz kaznenih predmeta koji se vode pred ovim institucijama, jer time štete ugledu pravosuđa i ugrožavaju istrage.

Radulj je u izjavi Srni poručio kako se sva neslaganja ili nerazumijevanja moraju riješiti provođenjem zakonskih normi, a nikako javnim optuživanjem i prebacivanjem odgovornosti s jedne na drugu instituciju.

"Zar nije dovoljno da dva puta ove godine glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Bramertz pred Vijećem sigurnosti UN kritizira rad pravosudnih institucija", zapitao je Radulj.

Podsjetio je kako je prva kritika iznesena u lipnju, kada je Bramertz rekao kako je "sumorno stanje" u pravosuđu BiH kada je riječ o provođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina BiH, a druga prije nekoliko dana, kada je naglasio da "ured tužitelja BiH ne ide u dobrom pravcu".

Radulj je ocijenio kako je, umjesto da se zabrinu zbog ovakvih izjava Bramertza i ulože dodatni napor za rješavanje nagomilanih problema u pravosuđu, na sceni konstantan "medijski rat" na relaciji Sud - Tužiteljstvo BiH.

Sud BiH vratio je ranije Tužiteljstvu BiH u istražnu fazu optužnicu protiv 15 osoba optuženih za zločine protiv čovječnosti u selu Zecovi na području općine Prijedor.

"Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svima, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim osobama ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad", objavljeno je iz Suda.

U Sudu BiH pojašnjavaju da je Tužiteljstvo dostavilo Sudu u petak, 12. prosinca, na potvrđivanje ovu vrlo kompleksnu optužnicu, koja se odnosi na 15 optuženih, deset točaka inkriminacija, 17 podtočaka, 93 svjedoka, od kojih su 24 zaštićena, te 438 materijalnih dokaza.

Uz optužnicu, Tužiteljstvo je dostavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv ovih osoba, koji je isticao 17. prosinca, što je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 osoba, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju.

Podsjećamo, sukob Tužiteljstva i Suda eskalirao je medijskim prepucavanjem u slučaju 'Gibraltar' kada je Sud odbio odrediti pritvor za uhićene u tom slučaju optužujući Tužiteljstvo da je nepripremljeno i površno.

''Bilo bi dobro da Tužiteljstvo BiH, umjesto što javnost kontinuirano obmanjuje svakodnevnim priopćenjima, snagu i energiju usmjeri na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona i edukaciju državnih tužitelja'', naveo je tada Sud BiH te optužio Ured za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH da se koristi za davanje pogrešnih informacija o konkretnim okolnostima pojedinih slučajeva, ''bez poznavanja pravnih i činjeničnih aspekata slučaja koji se iznose na ročištima Suda BiH''.

''Time se nastoji vršiti pritisak na suce, obmanuti javnost o činjenicama i pravu i što je najopasnije narušiti povjerenje građana u sposobnost rada pravosudnih organa'', naveo je Sud.

Kopirati
Drag cursor here to close