Opet isto

Krenulo je s neradom: Političari najbolje radili kad ih je stisla ulica

Vijesti / Flash | 06. 05. 2015. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kvartal 2015. godine, u Federaciji BiH, u potpunosti je bio obilježen nadmudrivanjem članica uspostavljene vladajuće koalicije o ministarskim mjestima u novoj Vladi Federacije BiH, pokazala je analiza Centra civilnih inicijativa rada Federalne vlade i Parlamenta za prvi kvartal ove godine.

U izvještaju CCI-a se navodi kako su dovedena u pitanje sva postizborna obećanja i nade građana da će se političke stranke i novoizabrane vlasti konačno početi baviti ozbiljnim problemima građana.

''Političke elite nisu demonstrirale pozitivni pomak prema građanstvu i društvu u cjelini, jer su se pogrešno fokusirale. Umjesto na definiranje ciljeva u kontekstu poboljšanja kvalitete života građana i načina za njihovo ostvarivanje bavili su se raspodjelom vlasti i moći'', istaknuo je Darko Marić, konsultant za medije CCI-a.

Obećanja i zakoni bez programa rada

Denis Telić, konsultant za monitoring rada Vlade, podsjeća da je ''sve do samog kraja prvog kvartala, kada je, pod različitim pritiscima, između ostalog, prijetnje financijskim kolapsom Federacije, ukoliko se ne usvoji proračun, konačno potvrđena nova vlada FBiH, na djelu je bila vlada u 'tehničkom mandatu'.

''Ta činjenica, uz onu o odluci nove parlamentarne većine da, praktično, ignorira rad ove vlade, ključno je odredila rezultate postignute u ovom razdoblju'', rekao je Telić.

Ukazao je na činjenicu da je u prvom kvartalu odnos Vlade i Parlamenta bio na najnižoj mogućoj razini, dodajući da je Parlament odlukom stranaka nove vladajuće koalicije, ignorirao rad vlade u 'tehničkom mandatu', odbijajući razmatrati mjere koje je ona realizirala.

''Čak 12 zakona koje je Vlada utvrdila u ovom razdoblju, nije razmatrano u Parlamentu, a 29 zakona je povučeno iz parlamentarne procedure. Nova vlast krenula je s ambicioznim planovima, o povećanju broja zaposlenih za 6.000 samo u 2015. godini, te povećanju prosječne plaće u ovoj godini, a još nije usvojen Program rada Vlade FBiH za ovu godinu. Na taj način je prekršen Poslovnik o radu, ali i Uredba koja definira izvještavanje i planiranje rada Vlade'', kaže Telić.

Skrivanje plaće

Kazao je kako je evidentan različit stupanj transparentnosti u radu domova parlamenta FBiH, koji se najbolje vidi na ''najosjetljivijem" pitanju - plaće.

''Dom naroda PFBiH je u posljednjoj godini prethodnog mandata učinio dostupnim podatke o primanjima svih izaslanika, uz najavu ažuriranja ovih podataka svaka tri mjeseca, čime je postao prva i jedina institucija u BiH koja transparentno i detaljno prikazuje primanja svakog delegata pojedinačno. Za razliku od potpune transparentnosti Doma naroda, Zastupnički dom PFBiH nije CCI-u, ni na zahtjev, dostavio tražene podatke o primanjima zastupnika novog saziva, ostvarenim u prva tri mjeseca 2015. godine'', istaknuo je Telić.

Lejla Deronja-Suljić, konsultantica monitoringa rada Parlamenta FBiH, istaknula je kako su rezultati novog saziva Federalnog parlamenta bili porazni i ''manje- više su se svodili na čekanje dogovora stranačkih lidera''.

''Osim mjera koje su bile usmjere na proces konstituiranja, te ključnih akata vezanih za financiranje Federacije BiH (među kojima su i dva jedina usvojena zakona), na razini Parlamenta, u prvom kvartalu 2015., jednako kao ni u posljednjem kvartalu 2014. nije realizirana niti jedna druga mjera. Ni jedan od domova nije u ovom razdoblju razmatrao nijednu od mjera, koje su novi saziv dočekale sa statusom ''u proceduri", izjavila je Deronja- Suljić.

Žene i četiri Srbina

Naglasila je da je marginalizacija žena u političkom životu, nastavljena i izborom čelnih funkcija unutar klubova i radnih tijela Parlamenta FBiH navodeći da je od 23 do sada raspoređene predsjedničke pozicije u stalnim radnim tijelima Zastupničkog doma 19 dodijeljeno zastupnicima, a tri zastupnicama, dok u Domu naroda, u razdoblju na koji se odnosi ovaj izvještaj, još nije izvršena raspodjela pozicija u stalnim radnim tijelima.

''Kao pozitivna činjenica, u ovom kontekstu, izdvaja se izbor žene za predsjedavajuću Doma naroda, koji je, međutim, očito, tek ''izuzetak koji potvrđuje pravilo", zaključila je Deronja -Suljić.

Dodala je da Dom naroda nije u potpunost popunjen, jer nedostaju četiri izaslanika iz srpskog naroda, kao i to da ''još nije izabran nijedan potpredsjednik, opet iz srpskog naroda, a ni do kraja prvog kvartala nije izvršena raspodjela pozicija u stalnim radnim tijelima, što znači da ovaj dom, pa time i Parlament nije u potpunosti osposobljen za rad''.

Od općih izbora 2014. godine do isteka prvog kvartala 2015. CCI je identificirao više od 80 različitih rješenja, suglasnosti i odluka kojima su razrješavani i imenovani novi direktori, i drugi dužnosnici, javnih poduzeća i institucija, članovi nadzornih i upravnih odbora, i sl.

Plijen

''Članice nove parlamentarne većine su burno reagirale na ova imenovanja, no suština njihove reakcije nije bila principijelne prirode, nego se radi o tome da oni ta imenovanja tretiraju kao neku vrstu izbornog plijena i hoće da ih, nakon što utvrde „zone interesa" vrše sami'', naglasio je Telić.

CCI s druge strane, ističe potrebu široke javne rasprave i zakonskog reguliranja ove materije, koje će ukinuti partitokraciju i ograničiti utjecaj stranaka na zapošljavanje.

U tom smislu smatraju da je potrebno drastično smanjiti broj radnih mjesta na koje stranke mogu postavljati svoje ljude ''vodeći se pritom logikom zdravog razuma i najboljim iskustvima razvijenih demokratskih zemalja'', a ne po stranačkoj liniji kako je danas.

''Također, tražimo da se na internetskim stranicama Vlade i Federalnog parlamenta što prije postave podaci o pojedinačnom glasovanju ministara bar za zakone i strategije, da se nađu zapisnici sa sjednica, godišnji i kvartalni izvještaji o radu te informacije o javnim raspravama'', kazao je Telić.

Najbolje radili u vrijeme prosvjeda

Promatrajući prve kvartale tijekom posljednjih pet godina došlo se do zaključka da je ''najuspješniji kvartal o pitanju efikasnosti i rada Vlade Federacije bio onaj 2014. kada je razdoblje kada su građani Federacije BiH, nezadovoljni političkom klimom i životnim standardom, masovno izašli na ulične prosvjede, a zahtijevana je i smjena Federalne vlade''.

Centri civilnih inicijativa pozivaju novu Vladu da odgovorno, ne gubeći više ni časa, pristupiti poslu, fokusirajući se na najznačajnije probleme građana i zemlje u cjelini.

''Pozivamo je da ispuni obećanja data u ekspozeu njezinog prvog čovjeka. A stranke, pogotovo one vladajuće koalicije, pozivamo da se pridržavaju obveza koje su prihvatile potpisujući Izjavu o Europskom putu BiH'', poručili su predstavnici CCI-a na predstavljaju rezultata rada Vlade i Parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close