Konferencija o Daytonu

Krenulo je, pozitivan proces se ne može zaustaviti

Vijesti / Flash | 13. 11. 2015. u 13:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH mora ići naprijed, sažetak je svih naših razmišljanja na današnjoj panel raspravi'', izjavio je predsjednik Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon završetka konferencije ''Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?“ koja je održana u Mostaru i na kojoj su sudjelovali čelni ljudi vodećih stranaka u BiH.

''Mi imamo obvezu da barem u sljedeće tri godine taj proces vidno promijenimo u odnosu na dosadašnje vrijeme i to kroz naš europski i euroatlantski put, ali i kroz unutarnje uređenje BiH, primarno kroz definiranje izbornog zakonodavstva. A kasnije, ako se stvari slože, treba učiniti mnogih drugih iskoraka i to prije svega racionalizaciju u našem djelovanju jer je previše razina vlasti'', kazao je Čović, dodavši kako paralelno s ovim procesima treba raditi na ekonomsko-socijalnoj stabilnosti BiH.

''Krenulo je dosta dinamično zadnjih pet-šest mjeseci i ja vas uvjeravam, taj se proces ne može zaustaviti'', poručio je Čović, dodavši kako BiH, njezini narodi i građani imaju svoju budućnost, samo će biti potrebno više uvažavati jedni druge nego što je to bilo do sada.

''Nema mogućnosti da netko nekoga prevari, a još manje mogućnosti da u ime nas netko izvana donosi odluke za potrebe jedne, druge ili treće strane'', izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dati drugima više

Član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je novinarima kako ima više optimizma nego ranije te da osjeća kako je moguće doći do rješenja.

''Na ključnim je ljudima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da postignu dogovor i ja sam uvjeren da Čović zna što govori kada kaže da osjeća da postoji spremnost i jednih i drugih da to postignu i ja ću to sa zadovoljstvom dočekati'', kazao je Ivanić, dodavši kako će prihvatiti svako rješenje oko kojeg se Bošnjaci i Hrvati dogovore.

Kada je u pitanju pozicija stranaka iz Republike Srpske, Ivanić je kazao kako su spremni da drugima daju više, ali da se od njih ne traži da imaju manje.

''To je zajednički stav stranaka Republike Srpske svih ovih zadnjih deset-dvanaest godina'', ustvrdio je Ivanić.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a rekao je kako je Dayton okvir za postojanje BiH, a da je visoki predstavnik, kojeg je više puta kritizirao tijekom konferencije, jedan od glavnih krivaca za neravnopravnost Hrvata jer se miješao u izmjene Daytona. 

Radončić: Bošnjaci moraju ponuditi najveći kompromis

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako Bošnjaci moraju biti ponuditi najveći kompromis ako se želi održati BiH na putu euroatlantskih integracija.

''Mislim da su današnja tema i atmosfera, kao i događaji u zadnjih mjesec dana, doprinijeli da je međunarodna zajednica i domaća javnost vidjela jednu novu energiju. To daje optimizam da i delikatna pitanja možemo i moramo riješiti na način da nitko nikome ne nameće nešto što on ne želi i da netko treći ne radi za nekoga drugog i glumi mentora. Ja sam optimist'', kazao je Radončić novinarima nakon završetka današnje konferencije,

Na novinarski upit o srpsko-bošnjačkim odnosima, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH kazao je kako se Bošnjaci boje neke vrste srpskog separatizma, a Srbi hegemonizacije i gubitka ovlasti iz svoga entiteta.

''U politici su to prirodne borbe, ali je također velika mudrost doći do tolerancije da se nađe najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Ja sam optimist da će i te tenzije polako padati i da ćemo se svi okretati ekonomskom rezultatu i relaksiranju, i međunacionalnih i međuentitetskih odnosa'', poručio je Radončić.

Ljubić: Svi smo svjesni nužnih promjena

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić kazao je kako je najveći dobitak današnje konferencije da su još jedanput afirmirana načela konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda u BiH. 

''Ono što je sada pred nama je da to načelo konstitutivnosti, oko kojeg se slažemo, operacionaliziramo kroz promjene zakona i Ustava. Naravno, da bi smo to počeli moramo svi skupa biti svjesni nužnih promjena, jer ovako dalje više ne može'', poručio je Ljubić

Istaknuo je kako BiH može samo kao jedna cjelovita zemlja s tri ravnopravna konstitutivna naroda krenuti dalje prema EU i NATO-u jer, kako je kazao, druge opcije nisu realne.

''Naravno, to su stvari oko kojih sada dalje slijede razgovori, ali ja sam optimista i čini mi se da nikada nismo toliko blizu da počnemo rješavati i hrvatsko pitanje, a čini mi se da shvaćamo svi kako je to pitanje i pitanje BiH'', zaključio je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close