Špijunaža

Kremlj žali zbog špijunskog skandala, a Amerika ...?

Vijesti / Flash | 15. 05. 2013. u 09:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je sa žaljenjem primio vijest o novom špijunskom skandalu nakon što je u noći na utorak u Moskvi zadržan agent CIA-e, koji je pokušao vrbovati predstavnika ruske specijalne službe - izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov za agenciju Itar-Tass.

- To ne pridonosi budućem procesu jačanja međusobnog povjerenja između Rusije i SAD-a i podizanja naših odnosa na novi nivo - rekao je Peskov.

Peskov je dao izjavu o tom slučaju u vrijeme dok je američki velepsolanik u Moskvi Michael McFaul bio na razgovorima u ruskom ministarstvu vanjskih poslova gdje je pozvan u utorak. McFaul nije želio dati izjavu novinarima nakon polusatnog sastanka.

Ruska savezna služba sigurnosti (FSB) nakratko je zadržala u noći na utorak agenta CIA-e Ryana Christophera Foglea pri pokušaju vrbovanja časnika ruske službe sigurnosti u Moskvi.

- Tijekom noći na 14. svibnja FSB je uhitio časnika CIA-e Ryana Christophera Foglea, koji je radio pod paravanom trećeg tajnika američkog veleposlanstva u Moskvi, u pokušaju vrbovanja časnika jedne od ruskih službi sigurnosti
, priopćio je u utorak FSB-ov Centar za odnose s javnošću.

Uhićeni je doveden u prijemni ured FSB-a i nakon provedene potrebne procedure predan je službenim predstavnicima američkog veleposlanstva. FSB je istaknuo da je "Christopher imao posebnu tehničku opremu i pisane upute za ruskog građanina kojeg je pokušao vrbovati te veliku svotu novca i sredstva za promjenu izgleda osobe".

Rusija je Ryana Christophera Fogle proglasila personom non grata i zatražila je da što prije napusti zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close