Kremlj ne može potvrditi navode o sudbini al-Baghdadija

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 15:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva je priopćila u ponedjeljak da nastoji potvrditi je li vođa grupe Islamska država Abu Bakr al-Baghdadi živ ili mrtav, mjesec dana nakon što je javljeno o njegovoj navodnoj pogibiji.

Ruska vojska priopćila je u lipnju da pokušava potvrditi informaciju jesu li njeni avioni ubili Baghdadija tijekom bombardiranja u blizini Raqe, uporišta Islamske države u Siriji.

Više od mjesec dana nakon te objave,glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, međutim, da Rusija "još nema preciznu informaciju" o Baghdadijevoj sudbini.

''Informacije koje dobijamo su proturječne i provjeravaju ih relevantne agencije'', kazao je.

Za Baghdadija, nespornog vođu svjetskog džihadizma, u prošlosti su kružile brojne glasine da je ranjen ili ubijen.

Promatračka grupa Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćila je prošli tjedan da je dobila informaciju od visokh čelnika Islamske države u pokrajini Deir Ezzor da je Baghdadi poginuo.

Čelnik Pentagona James Mattis izjavio je, međutim, u petak da "ne može ni potvrditi ni negirati" da je Baghdadi ubijen, dodajući kako je stav Washingtona "pretpostavka da je on živ dok se ne dokaže suprotno".

Baghdadijeva grupa postala je zloglasna širom svijeta zbog svog radikalnog tumačenja islama, uključujući kamenovanja, odrubljivanja glava i amputacije dok je stvarao svoj "kalifat" na teritorijama koje je zauzeo u Siriji i Iraku, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close