Imenovanja i smjene

Kreće križaljka veleposlanika

Vijesti / Flash | 05. 03. 2015. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lidija Topić, bivša veleposlanica pri bh. Misiji u EU, koju je Željko Komšić kao hrvatski član Predsjedništva BiH svojevremeno smijenio s ove pozicije, prema svemu sudeći, ponovo će preuzeti rukovođenje ovom iznimno važnom diplomatskom misijom za europski put BiH, objavile su Nezavisne novine.

Prema pisanju Nezavisnih, Topić bi trebala biti imenovana u Misiju u Bruxellesu nakon što je mandat istekao veleposlaniku iz reda Srba Igoru Davidoviću, koji je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH razriješen s još osam svojih kolega. Među njima su, zanimljivo, i veleposlanici koje je imenovao Komšić u vrijeme dok je dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH obnašao kao istaknuti kadar SDP-a.

Sada bi na jednoj od sljedećih sjednica kolektivnog šefa države, a možda već na sljedećoj, Dragan Čović, aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH, trebao bi imenovati osam novih veleposlanika iz hrvatske kvote koji Hrvatima pripadaju što po sustavu rotacije, što po ranije usuglašenim fiksnim pozicijama.

Među njima je, izvjesno je, i Tomislav Leko, dosadašnji šef Misije pri OSCE-u u Beču, koji bi sada trebao preuzeti bh. veleposlanstvo u glavom gradu Austrije.

Osim ovih imenovanja, nova destinacija, po svemu sudeći, očekuje i Biseru Turković, dugogodišnju karijernu veleposlanicu, blisku SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Veleposlanstvo u Bruxellesu.

"Veleposlanica Bisera Turković je razriješena dužnosti kako bi se polako počela pakirati za Washington, očekujući skoro razrješenje Jadranke Negodić, koju je u Washington također poslao Komšić. Nekada je veleposlanica Negodić bila i HDZ-ov veleposlanik u Londonu, ali vremena se mijenjaju", rekao je neimenovani izvor Nezavisnih novina iz Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić (Savez za promjene), novi član Predsjedništva BiH iz reda Srba, za 10 do 15 dana namjerava imenovati nove veleposlanike iz reda Srba na mjesta Bošnjaka kojima ističe mandat (sustav rotacije, op.pr.), no i dalje nije poznato hoće li na istoj sjednici biti govora i o mogućoj smjeni veleposlanika kojima mandat nije istekao. Već mjesecima, naime, u javnosti se nagađa da bi s veleposlaničkih pozicija mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunjske, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, veleposlanik u Beogradu, te Koviljka Špirić, veleposlanica u Kanadi.

No, Nezavisne novine navode kako zasad nema nikakvih službenih najava ili naznaka o tome.

Inače, pretpostavka je da bi aktualni saziv Predsjedništva BiH, koje, između ostalog, rukovodi i vanjskom politikom, mogao pokrenuti određene procedure s ciljem sređivanja stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu.

I sama Ana Trišić-Babić, još aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, nedavno je za Nezavisne ustvrdila kako u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima postoje problemi. Neki su prenatrpani, u pojedinim nedostaju kadrovi, dok su u nekima konzularne usluge takve da građani sve češće pišu u sjedište i žale se.

Inače, BiH trenutno ima 51 veleposlanstvo i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close