Akcija u Čeljevu

Kratki rafal u čapljinskoj noći

Vijesti / Crna Kronika | 11. 05. 2016. u 12:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužiteljstva BiH pričali su o policijskoj akciji u selu Čeljevo u srpnju 1993. godine.

Svjedok Niko Bunoza bio je jedan od policajaca koji su iz Policijske postaje u Čapljini krenuli u akciju, kako je rekao, hvatanja diverzanata i osiguravanja terena. Prije i nakon akcije nije vidio Nikolu Zovko, načelnika Policijske postaje (PS) Čapljina.

''Meni je zapovjednik bio Petar Krndelj. On i ja smo u to vrijeme bili na liniji u Mostaru, u Šantićevoj ulici. Došli smo kući na odmor, ali su nas podigli oko dva sata ujutro da idemo u Čeljevo. Krndelj nam je kazao da idemo privesti diverzante”, izjavio je svjedok.

Bunoza je ispričao da ih je Krndelj rasporedio po nasipu kod sela, a da je uz njega, kada su u pitanju zapovjednici, bio još i Željko Arar. Na položaju prekoputa njih, rekao je svjedok, nalazila se njemu nepoznata vojna postrojba.

''Prije pucnjave, Krndelj ili Arar su u megafon govorili nekome da se preda. Nakon toga se čula pucnjava, koja je trajala kratko. Ja nisam ispalio ni metka. Sve je trajalo manje od sat vremena. Nakon toga smo opet čuli da nam netko megafonom govori da je akcija završena'', kazao je Bunoza.

Svjedok je ispričao da je nakon akcije otišao kući, presvukao se i s Krndeljom vratio u Mostar. Tu mu je, mjesec-dva kasnije, Krndelj rekao da su u akciji u Čeljevu stradala braća Veledari.

''Čuo sam i da je netko bio zarobljen, ne znam tko, a i nije me zanimalo”, kazao je svjedok.

Nikola Zovko, kao zapovjednik Policijske postaje u Čapljini, Petar Krndelj, kao pomoćnik zapovjednika, Krešo Rajič, kao zapovjednik voda Vojne policije, i Ivica Čutura, kao operativni radnik u Policijskoj postaji Čapljina, optuženi su za zločine počinjene u srpnju 1993. nad bošnjačkim civilima u Čapljini.

U optužnici se navodi kako su pripadnici Policijske postaje Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 19. srpnja 1993. sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri civila Bošnjaka.

Svjedok Bruno Rebac bio je također jedan od policajaca koji su sudjelovali u akciji u Čeljevu. On je bio u pripravnosti kada je u PP-u oglašena uzbuna. Rekao je kako ih je pred postajom postrojio Petar Krndelj, kazao im da su na Adi diverzanti, te ih predvodio do Čeljeva.

''Prošla je ponoć, stajali smo 50-80 metara jedni od drugih. Na nekih 300-400 metara, nakon glasa s megafona, čuo se kratak rafal s druge strane. Nisam znao tko puca i zašto. Krndelj nam je zapovjedio da se povučemo u postaju nakon toga”, izjavio je svjedok.

U akciji je, rekao je svjedok, sudjelovala i Vojna policija, ali s njima nisu imali kontakt, niti zna tko je njima zapovjedao te noći. Rebac je kazao da je u PP-u “glavni čovjek” bio Nikola Zovko, ali da ga prije i nakon akcije nije vidio.

Također, svjedok se nije mogao sjetiti je li Velimir Popović doveden da mijenja Petra Krndelja u vrijeme dok je ovaj bio u Mostaru, ali zna da je on bio kod njih u postaji.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close