Napredak i razvoj

Krajnje je vrijeme da počnemo živjeti geslo Europske unije

Vijesti / Flash | 07. 05. 2015. u 19:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskreno se nadam da će aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) označiti početak razdoblja značajnijeg napretka u BiH te izgradnju bližih odnosa s EU u političkom i gospodarskom smislu'', kazao je u Sarajevu šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark povodom 9. svibnja - Dana Europe.

Također je dodao da je nedavna inicijativa EU za oživljavanje europskog puta za BiH pokazuje snagu njihove odlučnosti da potaknu BiH u dostavljanju kredibilnog zahtijeva za članstvo.

Wigemark je istaknuo da se ove godine obilježavaju dvije važne godišnjice i to 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i 65 godina od usvajanja Schumanove deklaracije koja je označila početak Europske unije.

Dodao je da je od tada EU prešla dug put i narasla sa šest na sadašnjih 28 zemalja članica, kojima je omogućila slobodu kretanja za svoje građane i osigurala privredni napredak.

''Gradimo mir, prosperitet i suradnju među narodima kroz dosada nezabilježene razine regionalne integracije'',  kazao je Wigemark izrazivši čvrsto opredjeljenje da BiH bude buduća članica EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je sretan što može reći da i BiH korača prema Europskoj uniji, što predstavlja njegov najvažniji cilj te da je spreman predano raditi na prevladavanju svih zastoja.

Podsjetio je da se ove godine navršava 65 godina od kada je ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman objavio deklaraciju na osnovu koje je stvorena Europska zajednica uglja i čelika kao prethodnica Europske ekonomske zajednice, odnosno današnje Europske unije.

''Bio je to izuzetan vizionarski politički čin koji je doveo do pomirenja ljudi i ujedinjenja Europe. Krajnje je vrijeme da i mi kao zajednica različitih naroda krenemo istim putem i učvrstimo demokraciju, pluralizam i toleranciju te da počnemo živjeti geslo Europske unije'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close