Problem cijelog društva

Korupcija je u BiH ušla u sve pore društva i onemogućava demokratski razvoj

Vijesti / Flash | 20. 11. 2014. u 19:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja skupština Antikorupcijske mreže u BiH Account održana je danas u Sarajevu.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragan Slipac kazao je da je uloga nevladinog sektora ključna u korigiranju i kreiranju demokratskih procesa.

''Vladine organizacije nisu tu samo da prozivaju vladin sektor već da aktivno sudjeluju u kreiranju određenih procesa, dajuću svoje preporuke i mišljenja'', kazao je Slipac.

Dosadašnju suradnju s Antikorupkcijskom mrežom Account ocijenio je uspješnom i istaknuo da su potpisali Memorandum o zajedničkom djelovanju.

Također je informirao da predstavnici Accounta zajedno s 30 predstavnika institucija na svim razinama, uključujući i nevladin sektor, sudjeluju u izradi nove strategije za borbu protiv korupcije za razdoblje 2015.-2019. godine.

Korupcija u BiH je, smatra Slipac, poprimila sustavan oblik i ušla u sve pore društva tako da onemogućava demokratski razvoj i razvijanje ekonomije.

Direktor Antikorupcijske mreže u BiH Account Eldin Karić kazao je da su na današnjoj skupšini pokušali popraviti neke zakone te da su u tome djelomično uspjeli.

''Nismo uspjeli nagovoriti vlast da promijeni Zakon o javnim nabavkama i da ga učini antikoruptivnim'', kazao je Karić, dodajući da je taj zakon jako loš jer generira korupciju te da se nada da će nova vlast tom problemu posvetiti više pažnje.

Danas su razgovarali, kaže, i o tome kako su članice Accounta kontrolirale raspodjelu pomoći tokom poplava u BiH, kada su uočile veliki broj nepravilnosti.

''Tijekom istraživanja koje smo obavili među građanima koji su korisnici te pomoći, doznali smo da je gotovo 60 posto građana bilo svjedokom nekih neregularnosti tijekom raspodjele, ali vrlo mali broj njih je bio spreman to prijaviti jer se boje posljedica'', kazao je Karić.

U narednom razdoblju najavio je kreiranje triju monitoring mreža koje će pratiti javne nabavke i sve institucije u BiH te istaknuo nekoliko uspješnih slučajeva kada je zaustavljeno neregularno zapošljavanje.

Zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević kazala je da je BiH država koja je zarobljena u korupciji te da nove vlasti trebaju donijeti čitav set antikorupcijskih zakona "bez kojih nema popravka ekonomije."

Pandurević smatra da sve pljačke u BiH počinju izbornom krađom te da su stoga potrebne izmjene izbornog zakona.

Ističe da je osim spomenutog, potrebno donošenje i novog zakona o sukobu interesa, zatim novi zakon o javnim nabavkama, zakon o ispitivanju porijekla imovine političara te da je potrebno "čišćenje pravosudnog sustava od korumpiranih sudija i tužilaca."

Organizacije kao što je Account, kaže, mogu pomoći u borbi protiv korupcije na više načina: putem medijskog pritiska, pritiska na vlasti, učešćem u izradi kvalitetnih zakonskih rješenja te edukacijom javnosti.

''Sustav vrijednosti u BiH moramo vratiti na normalan aksiom da nije normalno krasti i da je ukradeni proračunski novac - novac svih nas'', zaključila je Pandurević.

Kopirati
Drag cursor here to close