Statusna konferencija

Konferencija u Haagu o mentalnom stanju Radovana Karadžića

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 13:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron zakazao je za srijedu, 6. travnja statusnu konferenciju na kojoj će biti razgovarano o 'mentalnom stanju i uvjetima pritvora' u kojem boravi Radovan Karadžić.

Meron je rekao da je prihvatio Karadžićev zahtjev za statusnom konferencijom u kojoj je bivši predsjednik Republike Srpske naveo da želi iznijeti 'hitno pitanje vezano za mentalno stanje i uvjete pritvora'.

Statusna konferencija, kako se navodi u odluci, bit će održana pred sucem Meronom – obzirom da kao predsjednik Mehanizma ima nadležnost nad pitanjima pritvora.

Karadžić je krajem prošlog mjeseca osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudsko vijeće je, usljed nedostatka dokaza, Karadžića oslobodilo krivice po točki optužnice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, ocjenjujući da tu optužbu Haško tužiteljstvo nije dokazalo.

Karadžićeva Obrana je najavila žalbu na presudu Mehanizmu za međunarodne tribunale – instituciji koja je osnovana da završi rad Haškog tribunala, navodi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close