Da ili ne?

Konačna odluka o prosvjedima umirovljenika dolazi 10. rujna

Vijesti / Flash | 05. 09. 2015. u 08:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja umirovljenika Federacije BiH (FBiH) donijet će na sastanku u Fojnici 10. rujna konačnu odluku da li održati masovne prosvjede planirane za kraj mjeseca ili će ih samo "zamrznuti".

Rukovodstvo Saveza na sastanku sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem usuglasilo je detalje teksta sporazuma kojim bi bili spriječeni masovni prosvjedi umirovljenika zakazani za 29. rujan.

"Dnevni avaz" piše da ovaj akt ne definira konkretno kako Vlada namjerava smanjiti deficit Zavoda PIO/MIO od 140 milijuna KM da bi bio ispunjen osnovni zahtjev umirovljenika, a to je maksimalno skraćivanje rokova za isplatu mirovina.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Mehmedalija Rapa rekao je da umirovljenike ne zanima kako to Vlada želi postići, dodajući da su premijera ozbiljno upozorili da će u slučaju probijanja prvog roka odmah donijeti odluku o prosvjedima.

Rapa je naglasio da su predstavnici Saveza korigirali Vladine prijedloge i da nisu htjeli pristati na linearno povećanje mirovina za pet posto, prenosi Srna.

"Umjesto toga, tražili smo povećanje stavki financijskog plana Zavoda PIO/MIO putem izmjena zakona, nakon čega bi sa Vladom dogovorili način povećanja mirovina. Uvažen je i naš prijedlog da zakonskim izmjenama u Upravnom odboru Zavoda ubuduće sjedi trećina predstavnika umirovljenika, a ne samo jedan, kao sada", rekao je Rapa.

Kopirati
Drag cursor here to close