Pojeftinjenje

Komšić o računicama: Ne može birač DF-a vrijediti manje od birača HDZ-a

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 19:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemamo nove zahtjeve, zahtjevi su stari, a to je da naši dojučerašnji partneri što ne znači da su budući, shvate da u ovoj zemlji treba vladati načelo koje vrijedi u svakoj demokratskoj zemlji, dakle vrijediš i ulaziš u priču, samo onoliko koliko imaš povjerenja naroda'', izjavio je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentirajući propale dogovore o formiranju federalne vlasti.

Uoči tribine o ujedinjenju ljevice koja je u ponedjeljak navečer održana u mostarskom hotelu Bristol, Komšić je rekao kako ''svaki glas vrijedi isto''.

Ponovio je kako je njegova stranka napravila ''ogroman ustupak kada je riječ o Vijeću ministara vodeći računa da ta velika priča o EU integracijama ne propadne''.

''Vrijediš onoliko koliko imaš glasova na izborima, to ti je mjera svega. Ne može birač Demokratske fronte vrijediti manje od birača HDZ-a. Ako je gospodin Izetbegović spreman svojih 300 tisuća birača skoro poistovjetiti sa 118 tisuća birača HDZ-a, u redu, to je njegov problem, ali mi svoje birače nećemo na takav način pojeftinjavati'', rekao je Komšić.

Što se tiče formiranja vlasti, Komšić je rekao kako SDA može zvati koga hoće te dodao kako kao papagaji ponavljaju da ne moraju biti dio vlasti.

''Ne možete očekivati da mi pristajemo na nešto što nije osnovni demokratski standard nigdje u svijetu'', rekao je Komšić, koji se uoči sastanka sastao ''jedan na jedan'' s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

Nikšić je pak rekao kako ne želi licitirati o odnosima unutar vladajuće koalicije no kritizirao je SDA što šuti o onome što je izneseno u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora.

''Indikativno da SDA šuti na stavove Hrvatskog narodnog sabora, da SDA šuti na istupe čelnika opozicijske stranke u Hrvatskoj i da je SDA spremna popustiti toliko prema HDZ-u'', rekao je Nikšić i dodao kako smatra da je ovo što se ''uradilo jučer i ovo što se radi u posljednjih šest mjeseci poprilično neozbiljno i neodgovorno prema građanima BiH''.

''Ne krijem stav da praktično konstituiranje vlasti u kojoj će bit HDZ, SDA i DF nije u ineteresu građana ali jeste izborna volja građana BiH, ali ljudi, treba da radimo'', rekao je Nikšić.

Dodao je kako SDP ne želi ući u federalnu vlast, nego se posvetiti sebi.

''Mislim da smo mi već nekoliko puta jasno poručili da uvažavamo izborne rezultate. SDP je za ono što je radio ove četiri godine jasno primio poruku građana BIH. Želi se okrenuti sebi i rješavati pitanja unutar SDP, a oni koji su dobili podršku građana treba da naprave Vladu. Čak smo im pomogli u tome i pozivamo ih da to što prije urade'', rekao je Nikšić.

Inače, predsjednici DF-a i SDP-a BiH, sudjelovali su na tribini o ujedinjenju ljevice na kojoj je zaključeno kako je poželjno da se ono dogodi u BiH.

Na tribini se moglo čuti kako se ljevica mora objaviti kao protivnik ovakvog koncepta države, što znači da mora punuditi agendu koja nadilazi ključna pitanja ove države koja se reduciraju na nacionalno.

Kopirati
Drag cursor here to close