Nema rekonstrukcije

Komšić i Bosić brane Vijeće ministara

Vijesti / Flash | 27. 08. 2015. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijeće ministara BiH u ovom sazivu, i pored brojnih opstrukcija, nastoji unaprijediti reformske procese u BiH, te napraviti drugačiju klimu u kojoj bi došlo do pozitivnih pomaka na dobrobit svih u BiH'', zaključili su predsjednici Demokratske fronte i Srpske demokratske stranke, Željko Komšić i Mladen Bosić, koji su razgovarali danas u Sarajevu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, s fokusom na rad Vijeća ministara BiH i funkcioniranje parlamentarne većine na razini BiH.

U tom pogledu, dvojica stranačkih lidera podržali su rad Vijeće ministara BiH, kao i rad ministara i doministara koji dolaze iz SDS-a, odnosno Saveza za promjene, kao i DF-a.

Bosić je rekao kako ne vidi mogućnost da bi eventualna promjena sastava Vijeće ministara dovela do kvalitetnije situacije, kao i da ne vidi prostor da se u ovom trenutku formira neka nova parlamentarna većina.

''Što se SDS-a tiče, za nas je prihvatljiva svaka promjena, ali nisu prihvatljive dvije stranke - SNSD i SBB, jer nisu kompatibilne s našim planom i projektom otpočinjanja borbe protiv kriminala i korupcije'', kazao je Bosić, ponavljajući ranije iskazani stav.

Komšić je ocijenio kako Vijeće ministara BiH bilježi određene rezultate, uz opasku da uvijek može bolje te je izrazio očekivanje da će do kraja godine Vijeće ministra intenzivirati aktivnosti u sferi legislative, odnosno rad na podnošenju novih zakonskih prijedloga, bilo da se radi o izmjenama i dopunama postojećih ili donošenju novih zakona, posebno u segmentu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Naglašava da aktualna parlamentarna većina može funkcionirati i da ima potrebni kapacitet, te da je preostalo još puno posla, posebno na planu realiziranja obveza iz domena reformske agende na europskom putu BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s reformskom agendom, Bosić je kazao da se jasno definiraju snage u BiH koje nisu zainteresirane za stabiliziranje političkih prilika, a bez čega nema bilo kakvog ekonomskog napretka.

''Što se RS-a tiče, jasno je da je to aktualna vlast s Miloradom Dodikom na čelu'', ističe Bosić u osvrtu na adrese s kojih opstrukcije dolaze, uz opasku da ne želi komentirati situaciju u FBiH, ocijenivši je kompleksnom u ovom trenutku.

Na upit u vezi s reformskom agendom, Komšić je odgovorio da će se realizacija obveza na tom planu cijeniti na kraju ove godine, uz uvjerenje da ovaj dokument predstavlja značajan pomak u odnosu na pređašnje stanje.

Referirajući se na dinamiku u tom segmentu, Komšić je ukazao na kompliciranost procesa donošenja odluka u BiH, te ocijenio da je reformska agenda nova prilika za BiH koja se ne smije propustiti.

''Ono što je dosad urađeno i ono što će biti urađeno do kraja godine, mislim da će biti dovoljno da se BiH deblokira europski put'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close