Reakcija SDA

Komesar imenovan mimo zakona: Pozivi dolazili s nepoznatog broja

Vijesti / Politika | 30. 09. 2014. u 13:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjednica Neovisnog odbora, na kojoj je imenovan komesar policije HNŽ-a, sazvana je mimo poslovnika i procedura, a pitanje je može li taj odbor uopće raditi'', navodi se u reagiranju županijskog Izvršnog odbora SDA. povodom imenovanja policijskog komesara HNŽ-a.

Županijski odbor hercegovačko-neretvanske SDA navodi kako osuđuje ''nezakonito imenovanje policijskog komesara HNŽ-a od strane članova neovisnog odbora''. Navode kako su se procedure trebale zasnivati na zakonu, ''ali su u slučaju imenovanja komesara grubo i očigledno namjerno prekršene''.

''Prije svega sjednica neovisnog odbora je zakazana mimo poslovnika i procedura kojim je propisan način sazivanja sjednica tog odbora. Naime, pojedini članovi su poziv da prisustvuju sjednici dobili putem sms-a i što je još zanimljivije s nepoznatog broja telefona. Druga, krucijalna povreda zakonskih procedura odnosi se na pitanje može li taj odbor uopće raditi budući da zakon predviđa da odbor mora raditi u punom sazivu, točnije da se sastoji od sedam članova'', navodi SDA i dodaje kako odbor trenutno broj šest članova jer je jedan član ranije podnio ostavku.

Prilažući dopis županijske Vlade, SDA navodi kako je predsjednik Vlade ''nezakonito u ime Vlade prejudicirao stav Vlade po pitanju prijedloga neovisnog odbora o imenovanju policijskog odbora''.

To je, tvrdi se, dalo osnova ministru unutarnjih poslova, a kasnije i pojedinim članovima odbora da u konačnoj proceduri imenuju policijskog komesara HNŽ-a.

''Naime, 68. sjednica Vlade HNŽ koja je bila zakazana 15. rujna 2014. godine sa samo jednom točkom dnevnog reda 'Donošenje rješenja o imenovanju komesara policije' nije održana zbog nedostatka kvoruma. Predsjednik Vlade HNŽ u svom dopisu MUP-u HNŽ-a to i potvrđuje navodeći: „Vlada se nije usuglasila oko jedine predložene točke dnevnog reda, iz čega proizlazi nesuglasnost Vlade oko predloženog kandidata za Komesara policije MUP HNK“. Smatramo da je to narušavanje svih zakonskih procedura i tražimo od svih nadležnih organa i institucija da navedenu odluku povuku'', navodi SDA.

Pozvali su predsjednika Vlade i ministra MUP-a da ovakvu odluku stave izvan snage i da se procedura i imenovanje policijskog komesara u HNŽ vrate u zakonsku proceduru.

''Kantonalni izvršni odbor SDA HNK poziva klub SDA u Skupštini HNK da inicira sazivanje izvandredne sjednice kluba Bošnjaka, kako bi se izjasnili o nezakonitom imenovanju policijskog komesara HNŽ od strane dijela članova neovisnog odbora'', navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, neovisno povjerenstvo za izbor policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imenovalo je, bez bošnjačkih članova povjerenstva, Iliju Lasića za komesara županijske policije.

Predsjednik povjerenstva Ivo Karačić medijima je rekao kako je, zbog nedolaska bošnjačkih članova, povjerenstvo postupilo u skladu sa zakonom nakon što su dobili akt od predsjednika županijske Vlade u kojem se navodi da se Vlada nije suglasila sa predloženim kandidatom.

"Nezavisnom povjerenstvu nije ostalo ništa nego da postupi u skladu sa odredbama Zakona o unutarnjim poslovima koji propisuje da će nezavisno povjerenstvo ponovno razmotriti svoj prijedlog ili da će predložiti drugog kandidata", rekao je Karačić i dodao kako je, nakon provedene zakonske procedure i tajnog glasanja, Povjerenstvo je odlučilo da to bude Ilija Lasić.

Ta odluka je, kako je rekao, konačna i obavezujuća i stupa na snagu po objavljivanju.

Oko izbora komesara policije HNŽ-a već duže od godinu dana vodi se spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka, a Vlada zbog ovog pitanja nije zasjedala nekoliko mjeseci, jer nije bilo moguće postići suglasnost.

Kopirati
Drag cursor here to close